Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Nenamensko trošenje para za vakcine u MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE! Radi se o više...

Nenamensko trošenje para za vakcine u MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE! Radi se o više MILIONA EVRA!

944
0
foto: Pixabay od 2010. godine ne postoji nijedan zabeležen slučaj klasične kuge svinja
foto: Pixabay od 2010. godine ne postoji nijedan zabeležen slučaj klasične kuge svinja

Mnogo godina unazad imamo situaciju da nam stalno preti opasnost od svinjske kuge i stalno nam se plasiraju neophodne mere predostrožnosti. Ako se vratimo u period unazad od nekih 10 godina, Srbija, konkretno Ministarstvo poljoprivrede je izdvojilo više od 70 miliona evra samo za vakcine!? Koliko je od tih para direktno završilo u privatnom džepu?

Koliki je zaista realan broj evidentiranih svinja i da li je tolika količina novca potrebna za kupovinu vakcina?

Kako saznajemo, pojedinci u Ministarstvu poljoprivrede su na svoju ruku naručivali mnogo veće doze nego što je to bilo stvarno potrebno, pa su prema određenim informacijama više od 15 miliona evra halapljivo strpali u svoju privatnu kasu!

Informacije su itekako tačne i proverene, a potiču iz analize koja je bila rađena, kako bi se stvarno utvrdio broj zaraženih svinja kugom i utvrdilo da li je potrebno uopšte vakcinisati svinje.

Verovali ili ne, od 2010. godine nije zabeležen nijedan slučaj!

Svako normalan bi rekao, ako ne postoji potreba za tim, potrebno je ukinuti vakcine i novac preusmeriti tamo gde je preko potreban, zar ne? Umesto toga, pojedini funkcioneri su na izrazita upozorenja, umesto da, kao što smo napomenuli i kao što bi svako pošten uradio, smanje ili potpuno zaustave naručivanje vakcina, oni su enormno uvećavali količinu kupljenih doza.

Ali to nije sve, cene po kojima su kupovane vakcine su itekako naduvavane, da bi pojedinci mogli što više da se ugrade!

Posebnu sumnju izaziva ta famozna 2015. godina, kada je izdvojeno neverovatnih 153 miliona dinara, a u poređenju sa 2014. godinom, dvostruko više!

Štetu ne samo da je pretrpela država, već i paori koji zbog te kuge, nisu mogli da izvoze svoje meso i proizvode u EU!

Kao što smo već napomenuli, nijedan zabeležen slučaj ne postoji, ali vakcinacija traje uveliko i danas. Po svemu sudeći bi trebalo dobro ispitati odgovorna lica u vezi sa ovim slučajem!

 

Izvor:Blic

Miloš Stojanović