Naslovna Vesti NEPALCI I INDIJCI RADE U HRVATSKOJ ZA 500 EVRA – ZADOVOLJNI!

NEPALCI I INDIJCI RADE U HRVATSKOJ ZA 500 EVRA – ZADOVOLJNI!

383
0
foto: J.El Omari, oglas za radnike
foto: J.El Omari, oglas za radnike

Hrvati zbog nedostataka radne snage, koju nisu mogli da dovedu ni iz susednih zemalja, uvoze iz dalekih istočnih; Nepala i Indije. Za sada su zadovoljni i radnici i poslodavci, prenosi Večernji list.

„Ovo je prvi put u 20 godina našeg poslovanja da se ni mi nismo uspeli pokriti s domaćim radnicima, te smo se morali okrenuti posrednicima za zapošljavanje koji rade sa stranim agencijama“, kaže za ovaj hrvatski list direktor Zarja grupe Zvonimir Belić, proizvođač stakleničkog paradajza iz Samobora.

Za sada u stakleniku Belića pored domaćih radnika radi 15 Indijaca i Indijki i sedam Nepalaca i očekuje se još šest.

„Nepalci su bolji, puno brže uče i uopšteno su brži, no tu su svi tek nekoliko meseci pa je prerano generalizovati. Kako je krenulo, iduće godine pola radnika stizaće nam iz inostranstva“, veruje Belić, ističući kako ne prave razliku između domaćih i stranih, pa svi radnici imaju platu od 500 eura.

Nepalci i Indijci su zadovoljni radom koji, kažu, nije težak i životom u Hrvatskoj za koju istuču da je vrlo čista. Ipak, ovo nisu prvi strani radnici iz ovih dalekih zemalja kod naših suseda. Mnogi Indijci rade hidroizolatorske poslove, zatim na građevini, a Nepalci u mesarama i svima je obezbeđen smeštaj, redovna plata, ugovori i povoljni uslovi rada.

Ostaje nam da se zapitamo, da li ćemo i mi uskoro uvoziti radnu snagu iz nekih dalekih zemalja?

 

 

Izvor: Večernji list

J.E.