Naslovna Vesti Nepovoljne vremenske prilike za voćare, šta sada uraditi?

Nepovoljne vremenske prilike za voćare, šta sada uraditi?

885
0
Kako zastiti voce ove jeseni
Nepovoljne vremenske prilike za voćare, šta sada uraditi? Foto: www.shutterstock.com

Izuzetno teška godina je za nama kada je voćarstvo u pitanju. Suša je uzela svoj danak, ali imajte u vidu da ona ostavlja posledice na duži period.

Jedna sušna godina u velikoj meri smanjuje rodni potencijal za sledeću godinu i to se neće popraviti, ma koliko da sledeća sezona bude čak i optimalna po agro-meteo uslovima.

Šta se zapravo desilo?

Biljke su tokom sušnog perioda izgubile značajne količine vode koja je neophodna za normalno održavanje ćelijske strukture i ishrane plodova.

Nedostatak vode uz kombinaciju sa bolestima doveo je do defolijacije lisne mase, tj.lišće je opalo pre vremena. Istovremeno je usled neubičajeno tople zime došlo do provociranja pupljenja kod nekih voćaka.

Sve u svemu, biljke su pod stresom i naglo zahlađenje može da dovede do izmrzavanja mladara, ukoliko decembar bude hladan i sa ekstremno niskim temperaturama. Ovo naročito važi za koštičave voćne vrste koje su posebno ugrožene.

Šta bi valjalo da se uradi sada?

Adekvatna zaštita je od ključnog značaja sa posebnim osvrtom na zaštitu pupoljaka od izmrzavanja. I ako je bila sušna sezona, navodnjavanje se ne preporučuje jer se time neće ama baš ništa postići, osim isprovociranja kretanja vegetacije što svakako ne želite.

Oni voćari koji su štitili svoje voće tokom prethodnog perioda, koji su imali sisteme za navodnjavanje, pa su redovno zalivali i sve ostalo radili kako treba nema potrebe da se brinu. Oni su veliki deo posla uradili na vreme, a priorda i biljke će se same pobrinuti za ostalo.

Tamo gde nije primenjivana savremena tehnologija gajenja voćaka i gde se nije radilo onako kako je trenutak tražio, a cela godina bila loša, svakako će biti problema.

Tekst priredio: Dipl. inž. Goran Veljković