Neven kao zaštitnik organskih bašti

  1557
  522

  Neven (nevenovo cveće, žutelj, prstenčac, zimorod, ognjac, vrtelni neven) ili lat. Calendula officinalis je biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). On je ukrasna i lekovita biljka, a suvi cvetovi se od davnina upotrebljavaju u lekovite svrhe.

  Foto: Pixabay

  Stablo nevena je uspravno, granato i izbrazdano. Visine je do 50 cm i pokriveno kratkim i čvrstim dlačicama. Oblik listova se razlikuje u zavisnosti od njihovog položaja: gornji su duguljasti ili kopljasti, srednji su obrnuto jajasti i obuhvataju stablo, a donji su sa krilatom drškom. Cvetovi su sakupljeni u glavičaste, narandžasto-žute, krupne cvasti. Periferiju cvasti grade jezičasti cvetovi naslagani u 2‒3 reda, a sredinu cevasti cvetovi. Omotač cvasti grade uzani, zeleni, lepljivi i dlakama pokriveni listići. Cvasti mirišu jako i otužno.

  Kada neven cveta?

  Zavisno od regije, neven cveta od ranog proleća do kasne jeseni. U primorskim i toplim krajevima može cvetati tokom cele godine.
  Neven je jednogodišnja cvetna biljka. Seje se i rasađuje u proleće. Dešava se, kada je jesen duga i topla, da biljke koje su tek iznikle prezime bez oštećenja i u rano u proleće nastave sa rastom.
  Koren nevena je vretenast i raste duboko u zemljištu. Iz njega izrastaju zeljaste, lako lomljive stabljike visine 50‒80 cm. Grane se u gornjoj polovini granaju i imaju svetlo-zelene duguljaste listove. Cvetne glavice prečnika 5‒10 cm oblikuju se na vrhu svake stabljike. Plod je nazubljenog spoljnog ruba i srpasto savijen, svetlo do tamnosmeđe boje.
  Seme zadržava klijavost 5‒6 godina, a niče veoma brzo, nakon 4‒5 dana od setve. Neven vrlo brzo raste, pa prvi cvetovi mogu da procvetaju već 40 dana nakon nicanja. Ovi jarko narandžasti cvetovi ostaju u bašti, cvetajući sve do jačih mrazeva, a biljke bi trebalo podmlađivati redovnom berbom cvetova.
  Neven je otporna biljka, nije osetljiva na sušu, ali voli topliju klimu. Mlade biljke nisu osetljive na prolećne mrazeve, pa je setvu moguće obaviti što ranije u februaru. Seje se na međuredni razmak 50 cm, na dubinu 3‒4 cm.

  Korisna upotreba nevena

  Neven ima vrlo široku primenu. Upotrebljava se u obliku čaja, kao dodatak salatama i drugim jelima, a spolja u obliku ulja, masti, obloga ili čajeva za ispiranje. Takođe, koristi se i kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti sveži kao dodatak salatama, jer su bogati vitaminima i mineralima i po sastavu su slični maslačku.

  Sveže cvetne latice isto mogu biti dodatak salatama, dok osušene imaju snažniji i koncentrisaniji ukus i mogu se koristiti kao začin u supama i kolačima. Latice sadrže i značajne količine vitamina A i C i koriste se za dobijanje jestive boje koja se koristi u industriji hrane. Boja se koristi i u kozmetičke svrhe i to za spravljanje boja za kosu.

  Seme nevena sadrži do 37% proteina i do 46% masnoća, ali nema podataka da se koristi u ishrani. Neven deluje antiseptično i antibakterijski, pa je vrlo efikasan protiv različitih zapaljenja, gljivičnih infekcija, a najnovija istraživanja nagoveštavaju da je koristan u borbi protiv HIV-a. Koristan je za uklanjanje toksina (otrova) koji prate različite hronične infekcije, grozničava stanja, kožne bolesti kao što su ekcemi i akne.

  Neven je dobar kao sredstvo za umirenje grčeva, protiv astme, kašlja, lupanja srca i nesanice. Od davnina se u narodnoj medicini koristi za zalečenje rana, uboda, ozeblina, čireva, bradavica, kurjih očiju i dr. Hladan čaj od nevena se upotrebljava za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili desni posle vađenja zuba. Zbog blagog estrogenskog dejstva (estrogen ‒ ženski polni hormon) koristi se za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih devojaka ili žena u klimaksu.

  Značaj nevena u organskoj bašti

  Foto: Pixabay

  Neven je veoma važan stanovnik organske bašte, a nalazi svoje mesto i u profesionalnoj organskoj proizvodnji. Seje se između redova povrtarskih i ukrasnih biljaka radi zaštite od nematoda, grinja, leptira kupusara, vaši, tripsa u združenoj setvi zajedno sa krompirom, šargarepom…

  Od listova, cvetova i plodova ove izuzetne biljke pravi se veliki broj zaštitnih sredstava.
  Neven se takođe koristi, zaoravanjem biljaka u cvetu, kao odlično sredstvo protiv zemljišnih štetočina.

  Berba cvetova nevena

  Ukoliko želite da sačuvate ove vesele cvetne glavice za pravljenje čaja ili lekovitih preparata, berbu obavljati ručno, najbolje dva puta nedeljno. Ubrane cvetove odmah staviti na sušenje, a osušene cvetove staviti u natron kese i skladištiti u suvoj prostoriji.

  Fermentisani ekstrakt nevena protiv štetočina i nematoda

  • Uzeti 1‒2 kg nevena u cvetu, preliti sa 10 l vode i ostaviti da fermentiše. Nakon završetka procesa, tečnost procediti i razrediti u odnosu 1:10. rskati zemljište između redova povrća radi povećane otpornosti, boljeg zdravstvenog stanja biljaka i đubrenja ostalog bilja.