Naslovna Vesti NEVEROVATNO: Paprika koja nije HEMIJSKI TRETIRANA!

NEVEROVATNO: Paprika koja nije HEMIJSKI TRETIRANA!

1057
0
foto: M.Stojanović
foto: M.Stojanović

Svim proizvođačima paprike na otvorenom polju ovo je bila izrazito loša godina, od mnogobrojnih problema, počevši od viroza i bakterioza, plamenjače, raznih štetočina do smanjenog prinosa usled uticaja spoljnih faktora. Retko ko je mogao da se pohvali kvalitetnom robom.

Međutim, ono što je neverovatno, pogotovo za ovu sezonu, jeste da je ova paprika u plasteničkoj proizvodnji, dala ozbiljno dobar rod, ali bez ijednog hemijskog tretmana.

Možda deluje čudno ali istina je, nije bilo nijednog hemijskog tretmana! Pročitajte o čemu se radi!

Paprike su izuzetno dobre, lepe, krupne i zdrave, a sve ovo nam govori da je ipak moguće preventivnim merama, pravilnom i agrotehnikom, ali i neizostavnom primenom biološke zaštite, postići ovako dobre rezultate.

Jedan od standarda koji je stupio na snagu, a koga se moraju pridržavati proizvođači koji imaju veće površine pod paprikom, a žele da za svoju robu osiguraju plasman i cenu, plasirajući je velikim marketima, da kažemo gigantima u Srbiji, iako svi znaju o kom se marketu radi.

Bez biološke zaštite na dalje neće biti moguće plasirati robu, pre svega zbog prisustva pesticida, ali i zbog kvaliteta plodova.

Naš proizvođač nam je nesebično otkrio tajnu, kako i kojim sredstvima je došao do ovako dobrih rezultata i uspeo da papriku održi bez ijednog problema. Na početku postoji jedan mali trik, a to je da se pre sadnje, odnosno pre iznošenja rasada paprike u plastenicima uradi dezinfekcija zemljišta dobro poznatim preparatom namenjenim za tu namenu, kako bi se u startu smanjio procenat bolesti i štetočina.

Zatim, ono što je neizostavno, svakako jeste fizički rad, higijena i preventiva. Biljke su vođene na dve grane i redovno čišćene. Naš proizvođač kaže da nije uopšte dozvolio da dođe do pojave korova, jer su radnici redovno čistili.

Pored adekvatne primene đubriva, biološka zaštita u ovoj proizvodnji bila je neizostavni faktor. Predatori su uradili svoje, čak i više nego dobar posao, nije bilo nikakvih problema sa vašima, ali ni sa tripsom, koji predstavlja jedan od najvećih problema, iako u okolini ima dosta parcela pod pšenicom.

 

M.S.