Naslovna Vesti NEZADOVOLJNI OTKUPNIM CENAMA, PA BACAJU PROIZVODE: evo odakle su srpski poljoprivrednici „ukrali“...

NEZADOVOLJNI OTKUPNIM CENAMA, PA BACAJU PROIZVODE: evo odakle su srpski poljoprivrednici „ukrali“ ovu praksu! (FOTO)

453
0

Čini se da se jedna praksa među srpskim poljoprivrednicima ponavalja iz godine u godinu.

Naime, nezadovoljni otkupnim cenama, poljoprivrednici u Srbiji ne libe se da unište deo svojih proizvoda, bilo da je to prosipanje mleka, bacanje malina, šljiva, višanja ili vune…

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Prema mišljenjima stručnjaka, ovo je samo jedna od praksi koji su naši poljoprivrednici preuzeli od svojih kolega iz Evropske Unije, jedina bitna razlika što domaći farmeri nemaju nikakvu koristi od ove prakse, sem što bi eventualno mogli da navuku gnev građana zbog bacanja hrane.

Zaključak je sledeći, da bi se bacanje zaustavilo, ključ svih problema izgleda da leži u preradi, koja je u našoj zemlji na razočaravajućem nivou.

YouTube Screenshot
Izvor: South Media

Prosipanje i uništavanje je jedan od načina protesta poljoprivrednika u Evropi, ali oni imaju više mogućnosti, jer je i budžet tamo veći – objašnjava agroekonomista Milan Prostran.

– Tako da im se nešto od tih protesta i oplodi, jer mogu da dobiju neki novac. Kod nas je to prisutno poslednjih dvadesetak godina, od kada su se ugasili veliki kapaciteti za preradu voća. Time su praktično proizvođači višanja, malina, kupina ili jabuka izgubili poslovne partnere u prerađivačkoj industriji.

Irena Vujović/Media Centar
Irena Vujović/Media Centar

Prema rečima Prostrana, u centralnoj Srbiji, koja je voćarska regija, postojale su firme za preradu voća – „Srbijanka“ Valjevo, „Šapčanka“ iz Šapca, „Crvena zvezda“ Kragujevac, „Budimka“ Požega, „Borac“ Petrovac na Mlavi…

Poljoprivrednici su veliki deo svojih proizvoda preko njih plasirali, a ostalo je išlo na pijace ili u izvoz, kada je reč o svežem voću. Nekada je bilo i više potrošača, fabrike su imale svoje menze, gde su se hranili radnici, a nisu zanemarljive ni kasarne i broj vojnika u nekadašnjoj SFRJ.

YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Privatizacijom su uništeni prerađivački sistemi, pa su zbog toga domaći proizvođači na velikim mukama – govori Prostran.

– Često se dešava i da dobar deo tih proizvoda ne može da se plasira u svežem stanju, kao prva klasa, već kao četvrta ili peta, koja je ranije završavala u preradi, u velikim sistemima. Sada to gotovo i da ne postoji. Zato i postoji ta vrsta nezadovoljstva. Država je promovisala kapitalistički sistem, slobodno tržište, sporazume o slobodnoj trgovini sa velikim brojem zemalja.

YouTube Screenshot
Izvor: RTV Vranje

Imamo jedan neuređen prostor u tom lancu između primarnog proizvođača, otkupivača-hladnjačara, prerađivača i izvoznika. Taj lanac ne funkcioniše i nikako da se uspostavi odnos poslovnog poverenja.

Kako objašnjava, to je jedna „turbulentna situacija, gde caruje nerešen prostor već godinama. Sve dok naša država taj sektor ne podigne na viši nivo, biće ovih problema“.

YouTube Screenshot
Izvor: Forum Info

– Ne bi me čudilo da prorade i motorne testere, pa da poseku voćnjake – kaže Prostran. – Ljudi se iznerviraju. Imaju problem veliki i sa radnom snagom.

Nemamo više takozvane migracije sa juga zemlje, kada krene berba voća, pa ide ka Vojvodini na kukuruz. Od 2000. godine imamo neuređeno tržište plasmana voća i povrća.

Ugašeni su veliki prerađivački kapaciteti, lošim privatizacijama. Država niti može, niti zna kako da se u neoliberalnom kapitalizmu ponaša. Neuređeno je tržište. Odnosi su monopolski i ucenjivački. Ulazak u trgovinski lanac debelo se plaća.

YouTube Screenshot
Izvor: Dnevnik Zapadne Srbije

Da li su zadruge rešenje

Poljoprivredne zadruge, koje su nestale u Srbiji, jesu jedno od rešenja. Kako objašnjava Prostran, to je sad počelo malo da se „budi“, projekat oživljavanja zadruga je interesantan i može dosta da pomogne.
– Zadrugama se mora dati zemlja, kako bi mogli da ožive mali i srednji poljoprivredni proizvođači – govori Prostran.

– One bi trebalo da nabave hladnjače i kasnije da se usredsrede apsolutno na prerađivačke kapacitete.