Naslovna Vesti NIČU ZASADI RANKE – NAJBOLJE RAKIJSKE SORTE!

NIČU ZASADI RANKE – NAJBOLJE RAKIJSKE SORTE!

2089
0
šljiva ranka
šljiva ranka

Oseti se miris alkohola duž čitave Šumadije, počela je sezona pečenja rakije. Kažu najbolja rakija je od Crvene ranke i baš je nju ove godine posadio jedan od najmlađih proizvođača rakije u ovom regionu Dimitrije Popović iz Progoreoca kraj Aranđelovca.

„Ranka je jedna od najcenjenijih rakija i ona je autohtona sorta sa ovih područja. Njen zvanični naziv je darosavka, po selu Darosava, odmah pored Progoreoca. Međutim, tu nepostoji nijedan ozbiljniji zasad ranke. Tako da je ona trenutno takoreći mit, jako je deficitarna šljiva na našem području“, kaže Dimitrije za naš portal.

Domaćinstvo Popović se već decenijama bavi voćarstvom, a Dimitrije je 4. generacija sa kojom je 2015. godine započeta ozbiljnija proizvodnja rakije i uzgoj rakijskih sorti. Na više od 1ha zasada po šljivom dominira čačanska rodna i lepotica u gustoj sadnji, jer se tako postiže veći prinos po jedinici površine i kvalitetniji rod, a i dobra je rakijska kombinacija. Na 40% površina nalazi se novi zasad ranke.

Za ranku potrebno povijanje grana kako bi se izbegla alternativna rodnost

Ranku smo sadili na 4 puta 3 metra, da bi moglo da se radi to povijanje grana i malo oštrija rezidba. Tako pokušavamo da izbegnemo njenu alternativnu rodnost, kojoj je baš sklona, bez toga ona bi ove godine prerodila i sledeće ne bi imala snage da iznese rod. Nije posebno osetljiva na neke bolesti, samo joj je mana ta alternativna rodnost. U zasadima ranke nalaze se i trnovače i metlaša koje su ubačene kao oprašivači“.

Dimitrije na porodičnom imanju proizvede oko 2000 litara rakije godišnje što od svoje, što od meke rakije koju nabavljaju od poznatih proizvođača. Ove godine očekuje veću litražu. Sudovi se spremaju, šljiva doprema, sve dok se ne ispeče ovogodišnja rakija. Njegova rakija pod imenom Kojekude prodaje se po ugostiteljskim objektima u Aranđelovcu i Beogradu. U planu mu je proširenje kapaciteta i opremanje objekata za proizvodnju. Jedan je od osnivača je Regionalne asocijacije proizvođača rakije, koja je nedavno dobila oznaku geografskog porekla za proizvod „Šumadijska šljivovica“.

foto: Julijana El Omari

Preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju smo dobili prva sredstva. Tad smo i opremili neke degustacione sale i krenuli u izradu elaborata za zaštitu geografskog porekla. Skoro dve godine nam je trebalo da dođemo do konkretnih rezultata, odnosno markice. Moja rakija se verovatno neće naći na tržištu 2021, jer ja sam još uvek mali proizvođač, ali već od 2022 ili 2023. kada podignem količine, naći se na većem tržištu“, kaže Dimitrije.

 

J.E.