Naslovna Vesti „NIM“ drvo: Lek sa Istoka za sve boljke

„NIM“ drvo: Lek sa Istoka za sve boljke

3188
0
Nim drvo
Nim drvo

Naziv vrste : Melia azadirachta ili Azadirachta indica

Poznat je kao drvo „neem tree“ koje odbija komarce. Pripada fam. Meliaceae, kao i Melia azedarah, očenašica, dekorativno drvo, koje raste na jadranskom priobalju.

Danas raste skoro širom sveta. Visina dostiže do 20 m . Vrsta je lišćar, zimzeleni. U jako sušnom periodu može da odbaci list. Drveće cele godine u Indiji stvara hladovinu, duž uličnih drvoreda i parkova. Deblo mu je relativno kratko i može dostići prečnik i do 1,2 metra.

Nim raste na teškim lokacijama. Cveće je nalik belom jasminu, mirišljavo. Plod je koštunica, veličine masline. Vrsta je svetla, brzo raste. Otporma je na sušu, a mraz ne podnosi.

Po priridi je iz Indije i Burme. To je drvo države Andra Pradeš (savezna država Indija). Krajem XIX veka je penešena prvo u Afriku: Kamerun, Gana, Etiopija, Tanzanija, Somalija…, a kasnije Australija, Kina,…, gde je tropska klima.

Drvo ima višestruku primenu. Narodi list koriste kao zaštitu od malarije, kolere. Čaj piju za različite stomačne tegobe, bolesti zuba i kao pastu za zube.

Tradicionalno, tanke grančice se prvo žvaću, da pusti sokove, koji čiste zube. Ovo se praktikuje u Indiji, Africi, zemljama Istoka. Više od 80% ruralnog stanovništva dan počinje ovim žvakanjem.

Pomaže kod bolesti zuba. Gradsko stanovništvo preferira paste za zube. Grančice se sakupljaju i u malim snopovima prodaju za ovu svrhu.

Ekstrakti iz drveta služe za ubijanje insekata. U našim frizerskim salonima, po tradiciji afričkog naroda, ulje, koga zovu još i margosa, u kombinaciji (10%) sa kokosovim ili susamovim uljem koriste kao preparat za čišćenje temena glave od vašaka.

Stotinama godina, Nim drvo je lečilo od svega i svačega: od paste za zube, kožnih oboljenja, lečenja stomačnih problema, zaštite kuće i hrane od raznih napasti do terapija smanjenja bolova, groznica, infekcija … Nije čudo što ga zovu još i seoska apoteka, lek za sve…..

Drvo ima i druge namene. Obzirom da spada u tvrdo drvo, koristi se za izradu nameštaja i poljoprivrednih alatki.
Danas, drvo Nim, rasprostranjeno je u više od 30 zemalja širom sveta.

pročitajte i - lekovita svojstva javora
pročitajte i – lekovita svojstva javora

Gaje ga Australija, Afrika, jugoistočna Azija, Južna Amerika. Neke plantaže su navodno uspešne u Evropi i SAD. Nim stablo brzo raste.

Stablo za tri godine može da naraste do 3m u visinu. Raste tamo gde padavine iznose samo 45 cm godišnje i uspeva u oblastima sa ekstremnom toplotom od 45 ºC. Životni vek drveta je oko 150-200 godina.

Procenjuje sa da danas u Indiji raste preko 18 miliona stabala Nima. Raste i u Kini, provincija Iunan. Tamo raste preko 400.000 stabala Nima. Ona predstavlja najveću veštačku podignutu plantažu Nima u svetu. Kineska šumarska akademija igra važnu ulogu u uzgajanju Nima.

pročitajte i - značaj kestena
pročitajte i – značaj kestena

U poslednje dve decenije intenzivno se istražuju pozitivni efekti Nima, vezano za poljoprivredne i medicinske svrhe. Nim su stanovnici Afrike u početku sadili samo zbog hlada, a kasnije i zbog lekovitosti Nima, zbog malarije.

Gana je postala vodeća u proizvodnji ogrevnog drveta za gusto naseljene ravnice Akre. Od Somalije do Mauritanije, ona je glavna vrsta u zaustavljanju širenja pustinje Sahare prema jugu.

 

Dipl. inž. Žana Spaić