Niš – povećani porezi za poljoprivrednike

    434
    0

    Zbog „pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko“ oko 6.000 domaćinstava u niškim prigradskim naseljima i selima je dobilo višestruko uvećana poreska rešenja. Neprijatno iznenađenje, da su im njive pretvorene u građevinsko zemljište, Nišlije su dobile napismeno u svojim poreskim rešenjima za tekuću godinu. Pa je tako porez za njivu poljoprivrednika Miroslava Stamenkovića, kako piše Blic, prošle godine iznosio 4.000 dinara a ove godine bi trebao da plati više od 1.000 evra, tačnije 146.000 dinara.

    Naime, u selu Donje Međurovo, odakle je i poljoprivrednik Miroslav, po rešenjima za porez vrednost jednog ara njive je 2.750 evra, dok je realna prodajna cena od 50 do 80 evra po aru. Postavlja se pitanje ko to može da plati? Zar da zbog pomeranja granica GUP-a ( plana za građevinsko područje grada) više od 6.000 Nišlija treba da „iskešira“ uvećana poreska rešenja za zemljišta? Ogorčen ovakvom situacijom poljoprivrednik Miroslav je za Blic izjavio da se bavi poljoprivredom ali da takav novac nema. Suša mu je ubila sav rod, te da je uložio sam 50.000 u proizvodnju, a da neće vratiti ništa.

    Mišljenja o datoj situaciji su podeljena. Prethodna i sadašnja vlast se međusobno optužuju, dok narod trpi. Prethodna vlast tvrdi da je nova vlast uvećala poreske stope, dok aktuelna vlast tvrdi da je 2011.godine promenjen urbanistički plan i poljoprivredno zemljište postalo građevinsko. Uskoro bi mogla stići i nova rešenja za porez u selima kod Niša, kako nezvanično saznajemo.