Naslovna Vesti NISKA CENA jabuke, prodaje samo ko mora!

NISKA CENA jabuke, prodaje samo ko mora!

588
0

Berba jabuka u zapadnoj Srbiji je na izmaku, a voćari ističu da su zadovoljni ovogodišnjim prinosom koji u najboljim voćnjacima dostiže i do pet vagona po hektaru. Nije im, međutim, po volji otkupna cena od samo 24 dinara, koliko se plaća za kilogram jabuka prve klase, dok za industrijsku ne mogu da dobiju više od četvrtine pomenute sume, prenose Novosti.

Zato stručnjaci voćarima koji za to imaju mogućnosti predlažu da jabuke uskladište i sačekaju bolju cenu.

„Iako već sada znamo da će 80 odsto našeg voća biti prodato Rusima, sačekaćemo sa izvozom do perioda između decembra i aprila, kada je i ponuda na svetskom tržištu drastično slabija, kaže direktor ZZ „Čačanska jabuka“ Nebojša Jovanović.

Rusija sada uvozi jabuka iz Kazahstana i Moldavije po niskoj ceni. Mala cifra odnosi se i na naše proizvođače koji moraju da prodaju, ako nemaju skladištene kapacitete. Rusi su postali veoma probirljivi i postavljaju rigorozne uslove kad su u pitanju kvalitet, zdravstvena bezbednost i način pakovanja, ali su članovi ZZ „Čačanska jabuka“ uspešno okončali sve tražene klasifikacije.

„Ovogodišnji prinos i kvalitet jabuka se razlikuje od voćnjaka, do voćnjaka. Iako možemo očekivati standardni rod, ima i područja na kojima su mraz i grad znatno redukovali planove. Ali, kada se govori o kvalitetu, tamo gde su primenjene odgovarajuće mere i postavljene protivgradne mreže ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema“, zaključuje direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić.

Izvor: Novosti

 

Julijana El Omari