Naslovna Vesti NJENO VELIČANSTVO – ARONIJA: Šaka ovog voća dnevno smanjiće rizik od...

NJENO VELIČANSTVO – ARONIJA: Šaka ovog voća dnevno smanjiće rizik od KANCERA!

511
0

Sigurni smo da niste niste znali koliko potencijala skriva voće ko je je po svojim proporcijama jedno od najmanjih.

Osim izuzetno prijatnog ukusa, aronija se može koristiti u zdravstne svrhe i ima višestruku namenu. Koliko je aronija moćna dokazuje činjenica da su je koristili Indijanci, koji su poznati po tome što su koristili samo lekove iz prirode, što mi danas nazivamo alternativnom medicinom.

Stari Indijanci koristili su aroniju za lečenje raznih oboljenja, a ovo voće bogato je proteinima, vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, manganom, folnom kiselinom, gvožđem, vitaminima A i E, a najvažnije je to što predstavlja neverovatan izvor antioksidanasa. Aronija sadrži minimalan broj kalorija i 0% masnoća, pa se preporučuje i onima koji su na dijeti.

aronija
aronija

Zbog velikog prisustva antioksidanasa, aronija se savršeno bori protiv slobodnih radikala u telu i tako smanjuje rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Naučno istraživanje na životinjama dokazalo je da 50 mg ekstrata aronije reguliše rast ćelija raka creva za 60 odsto u samo 24 časa. Istraživanja dokazuju da je aronija odlična u prevenciji i lečenju raka dojke. Ovo voće poznato je i kao savršen prirodni lek za zdravlje srca, jača imunitet, sprečava upale u telu i pojavu infekcija. Aroniju možete jesti svežu, kao grickalicu, u sokovima ili smutijima, pečenu u kolačima ili mafinima, od nje možete napraviti džem ili slatko, a poznati su čaj i vino od aronije.

 

S.Š.