Naslovna PR Norovirus – virus koji vreba

Norovirus – virus koji vreba

1472
0
Norovirus
Norovirus - virus koji vreba Foto: krenizdravo.hr

Norovirus na malini

Pre nekoliko godina digla se velika prašina oko norovirusa koji su otkriveni na malini. Norovirusi su virusi koji se javljaju kao posledica loše higijene, naročito ukoliko se ruke ne operu nakon obavljanja nužde.

Norovirus na malini
Norovirus na malini Foto: http://ozonpress.net

Iako je Srbija najveći izvoznik malina u Evropi, od prošle godine izvoz maline je pod posebnim nadzorom Evropske unije upravo zbog norovirusa, koji se pojavio u nekim isporukama koje su stizale iz Srbije.

 

Pročitajte i: Ne moraju negativnosti iz proizvodnje maline da se plasiraju u svet! NEKO TO JEDVA ČEKA!!! klikom OVDE.

Ovaj virus se zadržava na površini ploda i izuzetno je otporan. Norovirus može dugo da opstane u prirodnoj sredini, pa je loša higijena tokom gajenja, berbe, otkupa ili skladištenja malina ali i drugog voća ‒ dovoljna za širenje zaraze.

Zbog toga je odavno doneseno pravilo da se svo voće i povrće bere u higijenskim uslovima i po mogućstvu sa zaštitinim rukavicama.

Koliko se ta obaveza danas ispunjava posebno je pitanje, naročito ukoliko dobijemo simptome tzv. stomačnog gripa.

Infekcije norovirusom prati teško povraćanje i dijareju.

Virus je vrlo zarazan, a najčešće se širi putem hrane ili vode koja je zagađena fekalijama. Zaraza se može proširiti bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Norovirus je vrlo zarazan i lako se širi.

Norovirus
Norovirus Foto: insidershealth.com

Dijareja, povraćanje i bol u stomaku obično počinju 24 do 48 sati nakon konzumiranja zaražene hrane. Simptomi norovirusa traju najčešće tri dana, a većina ljudi se potpuno oporavi bez lečenja. Međutim, za neke ljude – pogotovo decu i starije osobe, kao i osobe s nekim ozbiljnijim zdravstvenim problemom, povraćanje i dijareja mogu dovesti do dehidratacije, pa zahtevaju i bolnički tretman.

Norovirus se lako prenosi, čak i preko zagađene površine, a u zamrznutom stanju može da opstane i nekoliko meseci. Virus se izlučuje putem stolice i nekoliko dana nakon prestanka simptoma, pa ga često nazivaju „fekalnim virusom„, ali i „ferari virusom„, jer se vrlo brzo širi i prenosi.

Zbog svega navedenog, kako se ne bi brukali prilikom izvoza, pa da pošiljke iz Srbije opet budu vraćene jer je otkriven ovaj virus koji nije ništa drugo nego virus prljavih ruku, važno je da se povede računa prilikom berbe ne samo maline, već i drugog voća i povrća.

 

Norovirus virus prljavih ruku
Norovirus virus prljavih ruku

Obavezno perite ruke i nosite zaštitne rukavice!

Za one koji konzumiraju sve one namirnice koje je se koriste u svežem stanju tj. ne obrađuju se termički, važno je da se dobro, dobro operu, da se ostave da odstoje u vodi i da se nekoliko puta dobro isperu, kako ne bi imali eventualnu infekciju ovim virusom.

Ali kako riba smrdi od glave  još jednom skrećem pažnju na poseban higijenski režim prilikom branja. Obavezno perite ruke i nosite zaštitne rukavice.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković