Naslovna Vesti NOVA OPASNOST! Da li ćemo postati uvoznici piva?

NOVA OPASNOST! Da li ćemo postati uvoznici piva?

409
0

Kako sve više raste uvoz piva od izvoza iz naše zemlje, preti opasnost da naša zemlja kroz nekoliko godina postane neto uvoznik piva.

Sudeći po tome da se situacija u poljoprivredi naglo menja, svedoci smo toga da se u našu zemlju poljoprivredna dobra mnogo više uvoze nego izvoze, što nikako nije dobar znak za domaću privredu,

Naime, prema poslednjim informacijama, izvoz piva iz Srbije u zemlje Evropske unije prošle godine vredeo je 20,1 miliona evra, a najviše je izvezeno u Bugarsku, 10,6 miliona evra, i Hrvatsku, 3,8 miliona.

Prema mišljenjima stručnjaka, jedan od mogućih razloga za menjanje trenda uvoza i izvoza piva su troškovi transporta, koji su postali mnogo važnije ograničenje robnoj razmeni od carinske zaštite.

Uvoz piva iz Srbije prošle godine je učestovao sa 0,9 odsto u ukupnom uvozu članica EU, a 11,9 odsto u ukupnom uvozu iz zemalja van EU. Po tim Eurostatovim podacima, Srbija je 2018. bila druga zemlja van EU po količini uvezenog piva.

Poznati ekonomista Miroslav Zdravković skreće pažnju na to da zbog bržeg rasta uvoza od izvoza piva postoji mogućnost da za nekoliko godina Srbija postane neto uvoznik piva.

“U odnosu na 2007, izvoz piva lane je bio povećan 12,2 odsto, a uvoz čak 109,6 odsto. Ne računajući samo EU već globalnotržište, 2007. godine izvoz je vredeo 5,6 puta više od uvoza, a lane samo tri puta više”, ukazao je Zdravković.

 

Bolja zemlja/Dnevnik