Naslovna Uredbe Nova pravila u proizvodnji jaja!

Nova pravila u proizvodnji jaja!

2081
0
Nova pravila u proizvodnji jaja
Nova pravila u proizvodnji jaja

Ima li kraja obavezama koje direktno uništavaju male i slabe proizvođače!?

Svi oni koji su opstali u nekom poslu, slažu se da u biznisu nema emocija. Dakle, posao je posao i u trci za profitom i zaradom mnogi su kadri da gaze sve pred sobom. U poljoprivredi nam je situacija pocrnela odavno i svake godine je sve gore i gore. Ako nisu novi nameti onda su nova pravila. Čitava poljoprivredna proizvodnja je obuhvaćena novim pravilima u svim segmentima proizvodnje, počev od proizvodnje mesa, mleka, voća, povrća pa sada i jaja.

Na našem tržištu sve više đubreta iz uvoza, sumnjivog i porekla i kvaliteta uvezeno što legalnim što nelegalnim putevima. Domaći pasulj više ne postoji, cele godine jedemo paradajz iz Turske, stižu nam trešnje iz Albanije, a o mesu da i ne govorimo.

Ali evo novog udara na proiozvodnju jaja. Ne bi li se pridružili velikoj EU (koja da nas hoće odavno bi nas primila) konstantno se uvode nova pravila .

Novi pravilnik o proizvodnji i kvalitetu jaja uveden je kako bi se standardi u Srbiji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi već desetak godina. Počeo je da važi od 14. februara, pre svega zbog proizvođača koji se bave izvozom i imaju uslove da odmah počnu sa obeležavanjem jaja dok ostali proizvođači imaju vremena do 1. jula da se usaglase.

A evo šta pravilnik zahteva:

  • do 21. dana od dana nošenja jaje može da dođe na tržište, sedam dana je period koji se više ne toleriše (dakle hoće li biti mućkova!?);
  • rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja;
  • individualni proizvođač će morati da ima oznaku istaknutu na tabli – da li je organski uzgoj, koja je veličina itd.;
  • na pijacama će smeti da se prodaju samo jaja A klase;

Svako jaje će biti numerisano brojem – broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu.

Oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja

Suma, sumarum, zaboravite na tzv. domaća jaja koja ste kupovali na pijacama od poznatih seljaka jer ih više ne smeju prodavati kao takve već po pravilima. Takođe, nigde se ne spominje zdravstvena ispravnost jaja, jer skoro 90% jaja sadrže salmonelu na ljusci, a o tome niko ne govor,i a dokaz su česta trovanja slatkišima čiji kremovi sadrže termički neobrađena jaja, pa salmonela po stomaku napravi dar mar.

Ali da se vratim na početak priče. Pitanje koje postavljamo jeste gde se ovde nalazi onaj mali proizvođač, koji ima 10-ak ili 20-ak kokica koje trčkaraju po dvorištu i nose jaja, a koja se kao ukusna i nadasve kvalietna prodaju na tezgama?

Koliko će sada sva ta jaja koštati u prodaji i koliko će se uopšte plaćati proizvođačima koji uspeju da ih proizvedu po novim pravilnicima? Jer jaja A klase na pijaci su se prodavala i za 25 dinara komad (navodno ona domaća) dok se u marketima mogu naći znatno jeftinija.

Bilo kako bilo, tek usaglašavanje je zakonska obaveza i tu nema diskusije. Ali ko uspe da se snađe biće na dobitku dok ostalima preti propadanje, a zakon nigde ne predviđa i ovakve strukture. Da li to znači da nikoga nije briga baš za te male i najranjivije?

 

Dipl. inž. polj. Goran Veljković