Naslovna Vesti NOVA TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE TREŠANJA – Italijani poslužili kao primer, evo o čemu...

NOVA TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE TREŠANJA – Italijani poslužili kao primer, evo o čemu se radi! (VIDEO)

1052
0

Emisija „Bolja zemlja“ svake nedelje za vas donosi novitete iz oblasti poljoprivrede, ali i istražuje dobre primere bavljenja poljoprivredom u Srbiji, pa je tako stupila u kontakt sa Predragom Čortanovačkim, voćarom, koji poseduje 20 hektara trešanja.
Naime, u pitanju je trešnja prvog kvaliteta, novi sortiment italijanskog porekla, koji je odlučio da pribegne sađenju trešnje po ugledu na novu tehnologiju primenjenu u Italiji.
Na fotografiji ispod možete primetiti da Predrag Čortanovački sadi trešnje vrlo približno sađenju kukuruza, sa razmakom stabala od svega 0,5 metara. Ovaj način sađenja trešnje pokazao se kao izuzetno kvalitetan.

pročitajte i - nastupilo masovno sušenje kajsije
pročitajte i – nastupilo masovno sušenje kajsije

Naime, u Italiji se ide na maksimalno intezivne zasade, na veliki broj stabala, a italijani rade manji broj hektara – svega 2 do 3 hektara trešnje. Reklo bi se da je ova inovativna tehnologija srazmerna kvalitetu poseda koje imamo u Srbiji.

 

 

 

 

Ostanite nadelje uz emisiju i portal „Bolja zemlja“ jer će nam upravo gospodin Čortanovački detaljnije pričati o načinu sađenja trešnje koji je video na teritoriji predivne „čizme“, a do tada pogledajte kratak pregled na linku OVDE!

 

S.Š.