Naslovna Uredbe Novac iz IPARD-a dobilo 111 poljoprivrednika

Novac iz IPARD-a dobilo 111 poljoprivrednika

422
0
pixabay
Nedimović: "Do sada je isplaćeno pet miliona evra", foto pixabay

Za meru 1, objavljena su dva javna poziva krajem septembra – za nabavku traktora i za nabavku mehanizacije i izgradnju na drugoj strani. Već je pristiglo 70 novih zahteva, izjavio je za Agrosmart ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„S obzirom da su uvedena dva nova sektora – jaja i grožđa, da se akredituju dve nove mere od kojih je jedna Mera 7 namenjena seoskom turizmu, očekujemo još veći broj zahteva do kraja godine. Biće objavljen i javni poziv u okviru Mere 3, a u procesu akreditacije su još dve mere. Do sada je odobren 241 projekat, dok je 170 korisnika realizovalo svoju investiciju – nabavilo traktor, ili mehanizaciju i poslalo zahtev za isplatu. Novac je već dobilo 111 poljoprivrednika kojima je isplaćeno pet miliona evra, rekao je Nedimović.

Takođe, naglasio je da je ‘jedan od važnih rezultata dosadašnjih evropskih integracija mogućnost Srbije da koristi sredstva pete komponente IPA fonda (IPARD), od kojih korist imaju direktno poljoprivrednici’.

„U narednom periodu nas očekuje i akreditacija još dve mere u okviru IPARD programa – Mere 7 (Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja) i Mere 9 (Tehnička pomoć). Podsetiću vas da je završena akreditacija Uprave za agrarna plaćanja kao IPARD agencije za realizaciju Mere 1 (Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava) i Mere 3 (Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva), na osnovu kojih su već realizovani prvi projekti, podsetio je ministar.

Izvor: Agrosmart

 

Julijana El Omari