Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Novi Sad u novom ruhu: Udruženi građani u velikoj akciji sade zelenilo

Novi Sad u novom ruhu: Udruženi građani u velikoj akciji sade zelenilo

481
0
Foto: JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad

U cilju kvalitetnijeg vazduha i zdravijeg života, sa što manje zagađenja, pokrenuta je kampanja „Zeleni gradovi“ pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovom velikom projektu pridružili su se veći gradovi regiona koji su u izrazito većoj opasnosti usled zagađenog tla, vode i vazduha. Beograd je već preuzeo velike korake i akcije, a ovog vikenda se i Novi Sad pridružio „Zelenim gradovima“.

Tokom velike akcje u kojoj učestvuju građani, predstavnici kompanija, gradski čelnici, poznate ličnosti, zasađeno je nekoliko stotina različitih sadnica.

Kako kažu, cilj je da se u planiranom roku zasadi nekoliko hiljada sadnica.

Projekat koji nas spasava od nas samih

Ovaj akcioni plan ima za cilj da umanji štetnost po životnu sredinu za koju su najviše odgovorni gradovi. Pored zasađivanja zelenila, uključuje i prostorno planiranje, rekonstrukcije, energetsku efikasnost u zgradama, korišćenje vozila javnog prevoza na električni pogon, regulisanje kvaliteta otpadnih i tekućih voda.

Govoreći na godišnjem sastanku EBRD-a u Sarajevu, Nandita Parshad, direktor Grupe za održivu infrastrukturu, istakla je na panelu da EBRD-ovi održivi opštinski projekti za održive gradove kojima se gradovi učesnici prijavljuju „imaju stvarni efekat“ na poboljšanje živote ljudi kroz bolje okruženje.
– Svake godine smanjuju se emisije CO2 za 372 000 tona, što je jednako trajnom uklanjanju 80 000 automobila sa saobraćajnica. Ovo su prepoznali i drugi gradovi, te za sada ima 25 zelenih gradova – navela je Parshad.