Novi sistem prodaje uljane repice!

  2045
  0

  Prvi otkosi uljane repice na nekim područjima Srbije su počeli, dok će u drugim područjima početi u toku ove nedelje. Ove godine se ne mogu očekivati rekordni prinosi, najviše zbog nedostatka zimskih padavina. Na području delovanja PSS Senta je posejano 5.800 hektara uljane repice, a očekuje se prosečan maksimalan prinos do 3 t/ha ( to je ujedno i najveća površina pod uljanom repicom u Vojvodini).

  Na području delovanja PSS Subotica posejano je 2.850 hektara uljane repice, a prosečan prinos 3.3 – 3.6 t/ha. Proizvođačima uljane repice se nudi mogućnost izbora i kombinovanja nekoliko modela otkupa koji su uvedeni u toku prošle godine, a koji već dugo koriste ervropski seljaci.

  A o čemu je tačno reč, objasnila nam je Dipl.inž. Natalija Kurjak, stručnjak za uljarice. Reč je o berzanskoj ceni uz terminske ugovore.  „Podrazumeva da vi ne na zeleno, nego unapred po nekim dogovorenim, berzanskim cenama sa određenim kompanijama dogovorite otkup uljane repice, i to uradite od ukupne vaše raspoložive robe 30 odsto.“ – izjavila je gospođa Kurjak za emisiju Bolja zemlja.

  Dakle, pre žetve uljane repice dogovorite otkup uljane repice a novac dobijete kada predate uljanu repicu.

   

  Prethodni tekstPokrenuta inicijativa da se zakonom zaštite pčele
  Sledeći tekst70 odsto manje kiše u junu loše utiče na sve poljoprivredne kulture