Naslovna Zdrava Hrana Novi trend u ishrani – hleb od cvrčaka

Novi trend u ishrani – hleb od cvrčaka

540
0

Jedna pekara u Helsinkiju počela je da proizvodi hleb napravljen od insekata, koji sadrži 70 odsto crvčaka u brašnu.

Ovaj hleb je napravljen od pšeničnog brašna, semenki i insekata i sadrži više proteina od običnog pšenicnog hleba, i u helsinškoj pekari Fazer tvrde da su prvi u svetu, koji u svojoj ponudi imaju ovakav hleb.

Cena ovog hleba je 3,99 eura, dok običan pšenični hleb košta od 2 do 3 eura.

Šef inovacije u ovoj pekari Juhani Sibakov je rekao da je ovaj hleb izuzetno bogat proteinima i potrošaci mogu na lak način da se upoznaju sa hranom na bazi insekata. Ovakva vrsta hleba je osmišljena jos prošlog leta, međutim morali su da čekaju na usvajanje zakona u Finskoj. Pored Finske i Britanija, Holandija, Belgija, Danska i Austrija omogućile su da se insekti koriste i plasiraju na trzište hrane, u novembru. Brašno s insektima od koga se pravi ovaj hleb, kupuje se u Holandiji, ali su takođe u potrazi za lokalnim dobavljačima – navodi Sibakov.

Potrošači koji su već probali ovaj hleb kažu da ne postoji razlika u odnosu na pšenični i ukus je gotovo isti. Za sada hleb se prodaje samo u 11 Fazerovih pekara u Helsinkiju, zbog ograničene ponude cvrčaka. Plan je da do sledeće godine bude u ponudi u svih 47 Fazerovih prodavnica.

 

Izvor: www.theguardian.com

Foto: Pixabay