Novi vreli talas, šta će biti sa kukuruzom? Da li će biti za izvoz?

  447
  0

  Kakva će biti sudbina naše najzastupljenije žitarice, kukuruza? – to još sa sigurnošću niko ne može da potvrdi. Ali ono što je očigledno jeste da su veće količine padavina preko potrebne, posebno imajući u vidu da su rezerve u vodi male. A suša? Suša uzima danak skoro svakog dana. Retki su poljoprivrednici koji koriste navodnjavanje, te je i malo onih koji nemaju razloga za brigu.


  U zavisnosti od kvaliteta i tipa zemljišta u Banatu, i šire, mogu se zapaziti najrazličitija stanja useva kukuruza. Budući da iz resornog ministarstva navode da će prema prognozama meteorologa nastupiti suša u narednom periodu, uz povremene padavine, pitanje se postavlja da li će uopšte biti kukuruza za silažu, a kamoli za izvoz. “ Čak i kada bi se Dunav sada izlio, ne bi pomogao mnogim njivama sa kukuruzom!“ – zaključuje poljoprivrednik Stipan Šarčević, a prenose „Večernje novosti“. Šarčević se ne nada velikom prinosu,  i dodaje da ako ove godine bude imao do četiri tone po jutru, da će to biti veliki uspeh. Ono što zabrinjava poljoprivrednike jeste da, i kada je sigurno da će rod kukuruza biti znatno manji ne pada cena istog. “ Cena mu je bila oko 19 dinara za kilogram, a sada se prodaje za 16 ili 17 dinara…“- razočarano dodaje Šarčević.

  Ovo je osma suša po redu za manje od dvadeset godina. Umnogome ova godina podseća na sušne periode iz 2012. i 2000. godine, kada je rod kukuruza bio prepolovljen. Podaci govore da je kukuruzom zasejano oko 50.000 hektara u svakom kraju. Što je manje nego prethodnih godina. Kada se tome još doda da je rod već  sada umanjen za tri miliona tona, odnosno, u evrima 450 miliona evra, katastrofa je ogromna.

  Da li će biti kukuruza za izvoz?

  Teško je da će se ove godine ponoviti situacija da se kukuruz iz Srbije nađe širom Azije, kao prethodnih. Dr Milisav Stojaković, stručnjak za kukuruz i povrtarstvo u Novom Sadu tvrdi da je rod sigurno bar za 40 odsto manji.  “ Trebalo bi da imamo dovoljno roda da podmirimo naše potrebe od oko pet miliona tona. Ali izvoz je već doveden u pitanje.“ – izjavio je Stojaković za “ Večernje novosti.“