Naslovna Vesti Novi Zakoni i Uredbe koji UNIŠTAVAJU naše povrtare!

Novi Zakoni i Uredbe koji UNIŠTAVAJU naše povrtare!

1347
0
paprika
Onemogućeno tržište za naše povrtare novim zakonima, foto Bolja zemlja

Porodica Božić iz Dragojevca kod Šapca bavi se povrtarskom proizvodnjom i na njihovim njivama još uvek traje berba paprike, zbog sušne jeseni. Trude se da naprave vrhunski proizvod i ukusno povrće i sve to ima smisla kad se proda krajnjem kupcu, ali to je vrlo teško. Božići ne mogu da prodaju robu iz kamiona kao što bi želeli.

„Zadnjih 30 godina otac i ja smo prodavali kupus u Beogradu, a danas smo prinuđeni da ga prodajemo od kuće, po, takoreći, po tri puta nižoj ceni, nego kod krajnjih potrošača. Mi možemo da odemo i pokušamo da prodamo, ali smo suočeni sa komunalnom policijom i inspektorima i dobijamo prijave. Prava istina je da nas neko želi da otera sa tih pijaca i da se samo u marketima može kupiti to što mi proizveli, a da mi u stvari ne zaradimo“, kaže Marko Božić u emisiji Bolja zemlja.

Njegov otac ističe problem nove Uredbe.

„Ja 40 godina vozim kamion. Novom Uredbom koja je izašla, vozila koja prelaze 3,5 tone, moraju imati tahograf i 20 listića, koja su 24 sata redovno popunjeni, ako ga ne voziš, gde se štampanim slovima može ispisati, dokle si ga vozio i kako to sve treba uraditi, ako je jedan listić neispravan, ti si u prekršaju. Prethodni zakon je bio dobar, koji je dozvoljvao do 7,5 tona nosivosti, a da mi ne pišemo tahografe, jer mi idemo do 100, 200 km do pijace, mi ne vozimo ni pet sati nedeljno“, kaže Milan Božić.

Ovim povrtarima, kao i ostalim u Srbiji, kamion zapravo treba samo da prevezu robu do pijace, što znači da se ne prelazi velika kilometraža na nedeljnom nivou, kao ni vozni sati. Novom Uredbom, povrtari treba da praktično prodaju kamione i kupuju kombije do 3,5 tona nosivosti. U nekim od narednih emisija, nadležni iz gradske vlasti i ministarstva govoriće više o razlozima ove Uredbe, a o temi registracije kamiona pogledajte više putem ovog linka.

Bolja zemlja