Naslovna Vesti Noviteti u proizvodnji bobičastog voća

Noviteti u proizvodnji bobičastog voća

1308
0
noviteti u proizvodnji bobičastog voća
noviteti u proizvodnji bobičastog voća

Zahvaljujući Borovnica Klubu ovog puta obišli smo i Poljsku. Zapravo ovde smo se i uputili da vidimo koji su to noviteti kada je u pitanju proizvodnja bobičastog i jagodičastog voća, a pre svega borovnica.

Prisustvovali smo Kongresu proizvođača borovnice, koji je okupio 700 odgajivača plavih bobica iz cele Poljske i iz inostranstva! To je najveći Kongres koji je u ovoj zemlji usko specijalizovan za samu borovnicu.

Bilo je nekoliko zanimljivih predavanja od toga kako se odvija proizvodnja borovnica u Kini, zatim su predavači iz Litvanije objašnjavali kako su kampanjom pospešili prodaju domaće borovnice na sopstvenom tržištu – drugim rečima kako bilo šta može da utiče na domće tržište kako bi se povećala potrošnja, a to znači i više novca za poljoprivrednike!

Međutim, ono što je nama privuklo najviše pažnje jeste šta se dešava sa tehnologijom, sadnicama i to ne samo borovnice nego i jagodičastog voća.

Kako bi trebalo da izgleda pakovanje u kom prodajete robu?

Vrlo je važno kako izgleda pakovanje u kom prodajete robu, u ovom slučaju bobičasto ili jagodičasto voće, jer i pakovanje ostavlja dobar ili loš utisak na kupca. Preko 90% kupaca svežeg voća su žene, a žene uglavnom kupuju „očima“, što bi se reklo. Ako upakujete proizvod u ekološki šareno pakovanje, prodaćete ga brže i skuplje – rekao nam je Adam Šikorski učesnik Kongresa.

šarena ambalaža za voće
šarena ambalaža za voće

Dakle, ne radi se samo o obliku pakovanja, o ideji, o šari, nego pre svega i o tome da je ambalaža funkcionalna. Trebalo bi da ambalaža u koju se bere jagodičasto i bobičasto voće i aktivno učestvuje u održavanju tih plodova.

Na ovom sajmu bilo je nekoliko proizvođača koji su prodavali „jastučiće“ od čiste celuloze specijalno obrađene, koji služe da upiju višak sokova ili vlage ukoliko voće krene da ih otpušta i kako bi smanjili kvarenje samog voća. Oni se i postavljaju u kutijice ispod samog voća.

jastučići od celuloze
jastučići od celuloze

Upijači za Etilen

Genijalnu stvar koju smo ovde prvi put videli kada je u pitanju voćarstvo jesu upijači za etilen.

Šta je Etilen?

Etilen je gas, ali je istovremeno i hormon i njega otpušta voće koje zrije. Što više voće otpušta Etilen, ono je zrelije i tako sve u krug dok se ne završi proces zrenja, a posle zrenja voće počinje da truli, i takvo voće kupci naravno ne žele da kupuju.

upijači za etilen
upijači za etilen

Upravo zbog toga jedna izraelska firma je došla na ideju da napravi jastučiće koji upijaju ovaj gas i usporavaju samo zrenje!

Uređaj za merenje zrelosti ploda borovnice

Da biste pratili kada i koliko je borovnica zrela postoji i uređaj i za tu svrhu. Ovaj uređaj meri koliko je svaki plod borovnice mek. Funkcioniše tako što svaki plod borovnice tj. bobicu prislonite odnosno šiljkom ovog uređaja bocnete plod tj. svaku bobicu i koliko brzo taj šiljak prodre u nju možete proceniti koliko je bobica jedra i onda znate šta ćete dalje sa njom da radite.

uređaj za merenje zrelosti ploda borovnice
uređaj za merenje zrelosti ploda borovnice

Kako treba pakovati borovnicu kada je u pitanju transport na duže relacije?

Izraelska firma je napravila i specijalne kese za transport borovnice. Sama kesa drži ugljen-dioksid van kese, a kiseonik propušta u kesu, a tu je i apsorber Etilena, koji upija Etilen, koji voće ispušta.

Ovakva specijalno dizajnirana kesa čuva svežinu borovnice čak 35 dana.

Kada jednom oberete ili upakujete voće, ono što nakon toga sledi je hladnjača. Tu smo takođe primetili invociju jedne poljske firme – cirkulaciju vazduha u rashlađenom prostoru. Naime, kada borovnicu ili bilo koje bobičasto voće spustite u hladnjaču njena temperatura se ne spušta dovoljno brzo i ne hladi se jednako, zbog toga je ova poljska firma dizajnirala pakovanja za voće koja na dnu imaju rupe kroz koje cirkuliše hladan vazduh. Te rupe su veoma važne kako bi se očuvao kvalitet ploda borovnice.

kutije sa rupama
kutije sa rupama

Saksije za masovni uzgoj borovnice

Saksije za masovni uzgoj borovnice u Poljskoj proizvodi Martex. Materijal ovakvih saksija je tkana sintetika. Ovakve saksije se koriste i u Srbiji. Njihova zapremina je do 1.000 l i mogu da traju do 8 godina, jer kako kažu Poljaci otporne su na sunčeve UV zrake i premazane su specijalnim slojem polimera. Veoma su kvalitetnog materijala, propuštaju vazduh i otporne su na vodu i kiseline.

saksije za masovni uzgoj borovnice
saksije za masovni uzgoj borovnice

Kako da dobijete maksimum kada ste već posadili borovnicu?

Došli ste do momenta kada ste uradili i đubrenje i orezivanje i primenili tehnoligiju, ali kako onda!?

proizvodnja bumbara
proizvodnja bumbara

Ono što prvo dolazi je oplodnja. Borovnica cveta kada je hladnije i zato su bumbari pravo rešenje. Naime, jedna poljska firma proizvodi i bumbare za voćare. I njihova ideja je da bumbari moraju više da se koriste u proizvodnji voća jer drastično povećavaju prinose.

Zeleni laser za teranje ptica

Imali smo priliku da vidimo tehnološko čudo – novi metod za teranje ptica. Laser funkcioniše tako što ptice primete zelenu senku, za koju pomisle da je soko i onda krenu da beže. Veliki senzor košta 7. 000 eura, dok ručni manji senzor košta oko 2.000 eura.

laser za teranje ptica
laser za teranje ptica

Sve o novitetima možete pogledati OVDE, a mi uskoro nastavljamo priču iz Poljske sa još zanimljivijim temama.

 

Tekst priredila M.P