Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Novo – veštačko osemenjavanje pčelinjih matica

Novo – veštačko osemenjavanje pčelinjih matica

1112
0

O veštačkom osemenjavanju pčela malo ko da je do sada čuo, a kamoli da zna o čemu je zapravo reč. Međutim, višedecenijsko iskustvo gospodina Gorana Vidića profesionalnog pčelara, s jedne strane, i akademsko znanje gospodina Slobodana Dolaševića, stručnjaka za pčelarstvo doveli su do novih saznanja i dostignuća u oblasti pčelarstva u Srbiji.

U samom centru Beograda, uz pomoć specijalnih instrumenata, dvoje prijatelja i stručnjaka vrše osemenjavanje pčela. A da to nije “zapalo za oko” našem voditelju i uredniku emisije Bolja zemlja Urošu Davidoviću, većina nas bi i dalje živela u neznanju da tako nešto postoji.

”Nabavili smo ovaj instrument prošle godine i ove godine prvi put smo probali da vidimo kako to u stvari funkcioniše. Uspeli smo da do sada osemenimo oko dvadestak naših pčelinjih matica. Pola rezultata smo već dobili, a polovinu matica još očekujemo… Mi smo zadovoljni.” – ponosno je istakao Dolašević.

Prema istorijskim podacima vezanim za pčelarstvo sve do 1940. godine, kada je prvi put primenjeno osemenjivanje u pčelarstvu, izveštaji o sparivanju matice sa trutovima u kontrolisanim uslovima bili su retki i nisu bili verifikovani ili pak, ponovljeni.Otkrićem instrumenta za veštačko osemenjivanje u pčelarstvu započeto je kontrolisano odgajivanje pčela.

Kako izgleda postupak osemenjavanja matice?

“Za osemenjavanje koristimo bilokularnu lupu koja uvećava do 70 puta. Međutim, za osemenjavanje matice dovoljno je od 10 do 20 puta. Matica se stavlja u SCHLEY aparat, opija se. Zatim, koristimo klešta kojima se hvata žaoka, kao i pipeta koja se koristi za sakupljanje trutovske sperme. Dakle, matica se opije, klještima se uhvati žaoka, drugom kukicom se odvoji stomak i mikro pipetom se bukvalno ulazi u maticu (tj. u samu vaginu).” – izjavio je gospodin Vidić.

   Ovakav postupak zahteva primenu ugljen – dioksida ( CO2) uz pomoć kog se matica omamljuje. A u takvom stanju   matica   se postavlja u takav položaj kojim se omogućava da se uz pomoć šprica sakupljena semena tečnost ubrizga u njeno telo.

   Na Uroševo pitanje da li je teoretski moguće da jedan trut oplodi više matica, Dolašević je dao potvrdan odgovor -“Naravno putem razređenja sperme i to do pet matica”.

  Razloga je bezbroj zašto bi veštačko osemenjivanje trebalo koristiti. Primera radi, za selekciju na određene osobine kao što je prinos matičnog mleča, zatim, za pčele potpuno otporne na varou, zajednice potpuno otporne na američku kugu, i slično.

 

Prethodni tekstEvropa: širenje bolesti afričke kuge svinja
Sledeći tekstKatastrofa- “ Sednem sam u ladovinu i dođe mi da plačem“