Naslovna Vesti NOVO VRSTA LUBENICE NA TRŽIŠTU: Omanja, a slatka – SWEET PEPITA! (VIDEO)

NOVO VRSTA LUBENICE NA TRŽIŠTU: Omanja, a slatka – SWEET PEPITA! (VIDEO)

1299
0

Jednogodišnja zemljasta biljka iz porodice bundeva, lubenica, jedna je od najdražih letnjih poslastica, a od vajkada privlači pažnju intrigom – da li je povrće ili voće.

Lubenica je stranooplodna biljka i proizvodi se najčešće iz rasada, ali može i direktno iz semena. Gaji se na otvorenom polju, u plastenicima i kombinovano. Rana proizvodnja uspešna je u plastenicima bez ili s povremenim grejanjem.

YouTube Screenshot
Izvor: Hoya V. S.

Vrlo bitna stvar tokom gajenja lubenice je temperatura. Ako temperature tokom gajenja padnu ispod 10 °C, biljka počinje žuteti i vrlo teško se oporavlja čak i ako su kasnije temperature povoljne. Lubenice su biljke intezivnog svetla. Oblačno vreme, naročito u vreme rasta plodova, nepovoljno utiče na njihov porast.

Sweet Pepita, baby!

U Srbiji se pojavila nova vrsta lubenice, prve klupske lubenice, možda i na svetu – sweet pepita. Iako smo do sada imali jabuke, klonove, pipu, džez, sweet lady, neko se dosetio zbog čega i mi ne bismo imali prvu klupsku lubenicu.

YouTube Screenshot
Izvor: Hoya V. S.

Prošle godine je u Srbiji posejano iz eksperimentalnih razloga svega dva hektara sorte sweet pepita, kako bi se zaključilo kako se biljka ponaša. Zbog velike potražnje posejano je 22 hektara pepite.

Ono što je istraživanje do sada pokazalo, traži se manja , a slađa lubenica.

Instrukcije za uzgoj pepite!

Ako želite da gajite lubenicu sorte sweet pepita, morate da znate sledeće:

  • Za rast i razvoj lubenice potrebno je 300-400 m³ vode/ha. Vlažnost je izuzetno važna u vremenu rasta plodova.
  • Zemljište za gajenje lubenica mora biti rastresito, dobre strukture, duboko poorano u jesen, na oceditom terenu.
  • Za lubenice, kao i karastavce dobar predusev može biti paprika, paradajz, krompir, leguminoze i trave.
  • Zemljište za gajenje treba da ima najmanje 2,5 % humusa, tako da zaoravanje 30-50 t/ha stajskog đubriva u osnovnom đubrenju treba biti neizostavna agrotehnička mera.

Detaljnije pogledajte u videu OVDE!