NSZ – 55.000 manje nezaposlenih u odnosu na 2016.godinu

  419
  0

  Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je, gostujući na RTS, izjavio da na evidenciji trenutno ima 622.000 nezaposenih. “ U odnosu na prošlu, 2016.godinu, stopa nezaposlenosti je za oko 9 odsto manje, odnosno 55.000 manje nezaposlenih. Sada stopa nezaposlenosti iznosi 11,8 odsto“- rekao je Martinović.

  Na duži vremenski period, do posla najlakše dolaze stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija, inženjeri elektronike, mašinstva, građevine, zatim lekari sa specijalizacijama, stručnjaci iz oblasti finansija, farmaceuti. Tražena su veštine i znanje knjigovođe, računovođe, zatim kuvari, pekari i  ljudi kojim poseduju zanate iz oblasti građevinarstva. Za programe prekfalifikacije ima puno interesenata. Veliki broj nezaposlenih (oko 900 osoba) se može prijaviti, preko vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, za složenije obuke iz informacionih tehnologija.

  Prema rečima Martinovića, do kraja godine se očekuje da će godišnji prosek nezaposlenosti biti ispod prognoze MMF.-a. Naime, u izveštaju MMF-a se prognozira da će stopa nezaposlenosti u 2017.godini, u Srbiji, iznositi 16 procenata, a da će naredne pasti na 15,6 odsto. 

   

  Prethodni tekstKosovo – na uvoz brašna iz Srbije tarifa 0,04 centi
  Sledeći tekstSavet stručnjaka -Pšenica kao korov u uljanoj repici