Naslovna Uredbe OBJAVLJENA DVA NOVA IPARD KONKURSA!

OBJAVLJENA DVA NOVA IPARD KONKURSA!

474
0

Objavljena su dva konkursa za programe IPARD, od kojih se jedan odnosi na nabavku novih traktora, a drugi na nabavku mehanizacije i izgradnju i opremanje farmi, staklenika, skladišnih kapaciteta, podizanje voćnjaka, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prenosi Agrosmart.

Ministar je najavio je i da će do kraja godine biti još dva poziva za IPARD programe u vezi sa merama ruralnog turizma i prerađivačke industrije.

Pomenimo, javni poziv koji obuhvata nabavku poljoprivredne mehanizacije i izgradnju vredan je preko 3, 8 milijarde dinara, a na konkursu za nabavku novog traktora biće podeljeno oko 1,2 milijarde.

Takođe, objavljen je i novi pravilnik koji se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, na osnovu kojeg su raspisani današnji javni pozivi. Svemu je prethodila treća izmena IPARD programa u ovoj godini. Menjala se lista prihvatljivih troškova i ubačeni su novi sektori – jaja i grožđe. Dakle, prvi put na IPARD-u sad mogu da konkurišu i živinari i vinogradari, odnosno vinari.

U sektoru jaja moći će da konkurišu oni koji imaju kapacitet objekta za smeštaj koka nosilja od 5.000 do 200.000 po objektu, ali i oni sa preko 200.000.

Ko ima kapacitet objekta do 200.000 kokošaka može da konkuriše za sve investicije definnisane listom prihvatljivih troškova. Oni sa preko 200.000 moći će da zamene kavaze i adaptiraju objekte, u skladu sa novim EU propisima. Takođe, ti veliki proizvođači moći će da dobiju novac iz IPARD fonda za investicije u obnovljive izvore energije.

Za proizvođače grožđa najvažniji uslov je da budu upisani u vinogradarski registar, kao i da na kraju investicije imaju pod vinogradima dva do 100 hektara.

Novi pravilnik ide na ruku i povrtarima. Naime, do sada su u Meri 1 mogli da konkurišu proizvođači koji su imali do 50 hektara, a sada je ta granica pomerena na 100 hektara.

Olakšica za povrtare, ali i za voćare, ima i u pogledu ispunjavanja standarda. Naime, proizvođači voća i povrća koji imaju do 15 hektara, a na gazdinstvima imaju i životinje, neće kao dosad biti u obavezi da ispunjavaju standarde koji se tiču dobrobiti životinja.

Važno je napomenuti da će, skladno novom pravilniku, svi kojima je u prethodnim pozivima iz Mere 1 isplaćen novac ili koji su odbijeni, moći da podnesu zahtev u nekom od narednih poziva.

Izmena ima i kod rasadničke proizvodnje voća i vinove loze. Naime, moći će da konkurišu poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar proizvođača sadnog materijala, sa minimum 0,5 hektara i maksimum 50 hektara matičnih zasada na kraju investicije.

 

Izvor: Agrosmart

J.E.