Naslovna Vesti Objavljena publikacija Privredne komore Vojvodine

Objavljena publikacija Privredne komore Vojvodine

793
0

Gde je profit u poljoprivredi? Koji su okvirni prihodi i rashodi? Kakav je ekonomski efekat, odnosno dobit u pojedinim linijama biljne proizvodnje?

Tržišno usmerenim poljoprivrednim proizvođačima potrebne su relevatne informacije o ekonomskim efektima proizvodnje u našim proizvodnim i tržišnim uslovima.

Da bi postigao povoljan efekat svoga rada, svaki proizvođač teži da svoje proizvode proda, a po kojoj ceni, to izgleda državu nije briga!

Zbog toga je neophodno da poljoprivredni proizvođači poznaju tržište i zahteve istog mnogo bolje nego doktori ekonomskih nauka.

Poljoprivreda je postala toliko složena, od procesa proizvodnje koji je iz dana u dan sve zahtevniji, jer je cilj sve veći prinos i profit.

Ali to, da poljoprivrednik vrši segmentaciju tržišta i planiranje proizvodnje na osnovu dobijenih rezultata, to su neke stvari koje zahtevaju određene uslove.

Cilj skorašnje objavljene studije od strane Udruženja poljoprivrede PKB je sagledavanje prihoda i rashoda u pojedinim linijama biljne proizvodnje. U studiji su analizirani ekonomski efekti u proizvodnji žitarica, industrijskog bilja, povrća, voća i lucerke na kraju krajeva.

Zarada se iskazuje preko marže pokrića, odnosno bruto finansijskog rezultata, kao i razlika prihoda i rashoda. Sve kalkulacije su prilagođene površini od jednog hektara.
Na najjednostavniji način predstavljeni su i objašnjeni osnovni elementi ekonomičnosti i rentabilnosti pojedinih linija biljne proizvodnje, s posebnim osvrtom na porodična poljoprivredna gazdinstva, koja u uslovima velike konkurencije moraju da se izbore za svoje mesto na tržištu.

Miloš Stojanović