Obustava berbe – nema para ni za kupinu!

  981
  0

  Predsednik Udruženja voćara “ Nektar“ u Knjaževcu Milan Mihajlović izjavio je, kako prenosi Beta, da su proizvođači kupina zaustavili branje zbog izrazito niskih otkupnih cena od 30 do 50 dinara za kilogram ovog voća. Branje će prema rečima gospodina Mihajlovića biti odložena do sledeće  nedelje kada će se znati da li će razgovarati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem ili će se odlučiti za štrajk kada će blokirati putne pravce.

  Proizvođači kupina znaju da ministar Nedimović nema uticaja na cenu kupina, ali pokušaće da zajedno nađu neko rešenje. U suprotnom, ukoliko se ne postigne dogovor, nema smisla da država daje subvencije za nove zasade kupina ili njihovo navodnjavanje u iznosu od 40 odsto od vrednosti investicija, kako je rečeno.

  Kako saznajemo od Mihajlovića Knjaževačka fabrika Dževrin neće kupovati kupine ove godine. Dok manji otkupljivači kažu da su im vlasnici velikih hladnjača ponudili otkupnu cenu od svega 40 dinara.

  Kao i u slučaju malina, prodaja po sadašnjim cenama, kako kaže Goran Stančić predsednik Udruženja proizvođača kupina, „vodi proizvođače u još veći gubitak nego da se to voće pusti da propadne.“

  Prošle godine proizvođači kupina su odustali od branja kupina, zbog cene od 30 dinara po kilogramu. A neka realna cena bi bila oko 120 dinara po kilogramu. Da li će se nastaviti berba i postići dogovor o otkupnoj ceni znaće se tek u nekom narednom periodu.