Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Očekujemo PORAST CENE mesa – u krizi mesna industrija!

Očekujemo PORAST CENE mesa – u krizi mesna industrija!

686
0

Mesna industrija u Srbiji trenutno je u velikoj krizi. Pojava zarazne bolesti – afričke kuge svinja, samo je produbila agoniju u kojoj se domaći prerađivači nalaze. Uz to, uvoz prerađevina iz inostranstva gotovo da nekontrolisano raste, beleži list Novosti.

Sve to bi u velikoj meri moglo da bude i posledica višedecenijskog smanjenog svinjskog fonda. Nedostatak mesa za sirovine je iz godine u godinu sve veći, pa celokupnu situaciju dodatno pogoršava pojava afričke kuge svinja.

„Država intenzivno radi na otvaranju visokoplatežnih tržišta, jer samo ako imamo dobrog kupca, imamo i osnov za podizanje stočarstva u Srbiji – rekao nam je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, i dodao da je važno da proizvođači dobiju dobru cenu. U tom smislu dobar dokaz jeste i priča sa Turskom. Uspostavljen je i izvoz u Kinu.

Kako kaže sekretar za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović, svinjskog mesa proizvedemo oko 300.000 tona godišnje. Inače, prošle godine uvezli smo oko 29.000 tona svinjskog mesa koje se koristi za preradu trajnih i polutrajnih proizvoda.

„Posebno tešku situaciju imamo sa svinjskim mesom, jer nam je ograničen izvoz. Nema prodaje u CEFTA regionu zbog afričke kuge svinja. U Evropu ne možemo zbog vakcinacije protiv klasične kuge, a Rusija je stopirala uvoz od četiri velike klanice u Srbiji, zbog neusaglašene dokumentacije“, dodao je Budimović.

Prema podacima Privredne komore Srbije, na osnovu istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, spoljnotrgovinska razmena mesa i proizvoda od mesa, u periodu od 2014. do 2018. godine, u konstantnom je padu – 2014. iznosio je 16.457.000 evra, da bi u 2018. saldo bio u minusu i to -19.967.000 evra. Uvoz se povećao, a izvoz smanjio, i za samo četiri godine primetan je značajan deficit.

Situacija nakon pojave afričke svinjske kuge imala je negativan uticaj na celokupnu mesnu industriju u Srbiji. Izvozna tržišta zabranila su uvoz mesa i prerađevina iz naše zemlje. Neke države su to uradile potpuno, a neke delimično. Uticaj ove odluke je značajan, pogotovu kada se ima u vidu da je put ka najvećim izvoznim tržištima mesa i mesnih proizvoda, poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, trenutno prekinut.

Najnepovoljnija situacija je u Kini, koja je i najveći proizvođač svinjskog mesa na svetu. To je na celokupnu mesnu industriju u Srbiji stavilo dodatni pritisak i dovelo je, u bezmalo bezizlaznu situaciju – ogroman rast svih inputa sa jedne strane i nemogućnost izvoza sa druge strane.

Nadležno ministarstvo sa svojim organima, u ovom specifičnom trenutku pokazati spremnost da reaguju i da određenim hitnim kriznim merama i saradnjom sa EU i zemljama regiona, pomognu i zaštite domaće proizvođače, ali i sva radna mesta, više hiljada ljudi zaposlenih u ovoj industriji.

Izvor: Novosti

 

J.E.