Naslovna Vesti Od 15. decembra stupa na snagu ukidanje vakcine protiv svinjske kuge

Od 15. decembra stupa na snagu ukidanje vakcine protiv svinjske kuge

Ovo je tema koja je važna bukvalno za svakog stočara u Srbiji!

589
0
Foto: Pixabay

Od ove informacije zavisi i vaš posao i cena svinja i sve vezano za to. Uroš Davidović, voditelj emisije Bolja zemlja, razgovarao je sa Bobanom Đurićem iz Uprave za veterinu Republike Srbije, načelnikom za zdravlje životinja.

Ministar Nedimović je najavljivao u više navrata da će se ukidanje vakcinacije protiv kuge svinja izvesno dogoditi. Mi se i ne sećamo vremena kada se ova vakcina nije primenjivala u uzgoju svinja, ne znamo kako izgleda kada se svinje ne vakcinišu i šta nas tu sve čeka.

– Vakcinacija koja se primenjivala toliko dugo, bio je način, za koji se ispostavilo da je ispravan, prevencije svinjske kuge. Dobra vest je da smo poslednji slučaj imali 2010. godine, a čak nekoliko godina pre toga nije bio zabeležen nijedan slučaj.

Razmišljali smo dugo o ukidanju ove mere, kako bismo dobili određene statuse i privilegije, kao recimo da budemo zemlja koja slobodno može da izvozi svinjsko meso i proizvode na svetsko tržište.

Naš sagovornik ističe da je ova mera kao takva morala doći u neko vreme.

Odluka o prestanku vakcinacije stupa na snagu 15. decembra

Kako to izgleda kad ova odluka stupi na snagu, da li je vakcinacija nakon toga zabranjena, ili na dobrovoljnoj bazi? Da li neko može da vakciniše svoje svinje ako to želi ili proceni da mu je to u interesu?

– – Odgovor je negativan. Posle tog datuma neće biti tih vakcina uopšte na tržištu, u nabavci. Put vakcine i način aplikacije ide preko nadležnih stanica i zvančnih instituta, dakle nije moguće ni na koji način da se izvrši vakcinacija nakon što ova odluka stupi na snagu – kazao je Boban Đurić za emisiju i portal Bolja zemlja.

Šta je još rekao, i šta svaki uzgajivač svinja treba da zna po pitanju ove uredbe, pogledajte u video prilogu.