Naslovna Vesti OD KUPUSA povrtari PROFITIRAJU više hiljada evra!

OD KUPUSA povrtari PROFITIRAJU više hiljada evra!

486
0

Meštani Glogonja kod Pančeva poznati su po povrtarstvu. Trenutno je aktuelno sečenje kupusa, a Glogonjci kažu da je rod dobar pa očekuju i zaradu, prenosi RTV. Ranije sorte već su stigle, dok će pojedini sačekati još desetak dana. Ove godine pod kupusom je u tom mestu oko 100 ha, godina je bila takva da je bilo potrebno mnogo zalivanja, prskanja protiv plamenjače i crva, ali je rod dobar.

Ko nije zalivao, taj nema ni da seče, takva je godina. Među prvima sam počeo da radim, kupus nije veliki, ali ima težinu“, objašnjava Milan Jaćimovski za RTV.

Većina povrtara u Glogonju sadi krompir i kupus, od krompira pokrivaju troškove, a od kupusa ostaje zarada i to je računica kojom se godinama vode. Trenutno je cena tog povrća od 20 do 30 dinara. Na ovu cenu, tvrde povrtari može da se zaradi oko 12 000 evra po jednom hektaru, pa i kad se oduzmu troškovi sadnje i zaštite, ostaje dobra zarada.

Glogonjanci kupus prodaju uglavnom na pijacama u Beogradu i Pančevu, imaju i stalne kupce na veliko, pa za plasman nisu zabrinuti, jer su po kvalitetu odavno poznati.

Izvor: RTV

 

J.E.