Od sledeće sezone puna zaštita sezonaca

  428
  0

  Nakon potpisivanja Memoranduma o sprovođenju projekta “ Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ , Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da će prema novom zakonu, koji je u izradi, sezonski radnici imati penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu.

  “ Želimo da na savremen način, po uzoru na Mađarsku, uspostavimo sistem koji će omogućiti da se oko 100.000 sezonskih poljoprivrednih radnika uključi u sistem penzionog i zdravstvenog osiguranja.“- ističe Nedimović. Mađarski model, po kom će se raditi i u Srbiji, podrazumeva uvođenje portala i aplikacije za obavezno prijavljivanje svih poslodavaca koji žele da angažuju sezonske radnike u poljoprivredi.

  Ovaj projekat će zajedno raditi i sprovoditi ministarstava poljoprivrede, rada i finansija u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačkom razvojnom agencijom GIZ.

  Prema rečima Predsednika Upravnog odbora NALED-a Aleksandra Ruževića svrha novog zakona je da se sezonskim radnicima osigura jednostavna elektronska procedura za registrovanje sezonskih radnika, zatim da se obezbedi pravna i radna sigurnost, kao i da se obezbedi dodatni prihod za budžet. Predlog Ministarstva poljoprivrede je da poreske obaveze poslodavca ne budu više od 200 do 300 dinara po radnom danu, tj. „ne više od 20 odsto iznosa dnevnice.“ Rešenja koja se prave za sezonske radnike u poljoprivredi, će najverovatnije kasnije biti primenjivani i na druge grane, poput građevinarstva ili ugostiteljstva i turizma.