Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Od soje biodizel, sušenje kukuruza, tov svinja – kako izgleda ZAOKRUŽEN sistem...

Od soje biodizel, sušenje kukuruza, tov svinja – kako izgleda ZAOKRUŽEN sistem na farmi u Sremu?

744
0

Kakve veze imaju svinje i žetva soja i kukuruza? Nije samo hrana, već je odgovor u zaokruženom sistemu na farmi. Od ulja iz soje proizvodi se biodizel, koji se koristi za sušenje kukuruza, a duplo je jeftiniji od petrodizela.

„Soju smo najpre koristili za ishranu svinja, pa smo počeli da cedimo ulje iz nje, ali to je bio otpad, pa smo videli kako rade to ljudi koji se time inače bave, počeli smo da pravimo biodizel i sušimo kukuruz pomoću njega. To nam je ušteda velika, jer ne moramo da kupimo naftu“, kaže poljoprivrednik iz sela Šuljam, opštine Sremska Mitrovica Boško Jurišić u emisiji Bolja zemlja.

Ušteda je velika, a iskorišćenje maksimalno, jer su i sušara i gorionik na ovo gorivo. Kukuruz, Jurišić smešta u male silose sa 16 do 17 odsto vlage. Preko noći kukuruz se ugreje na preko 30 stepeni celzijusa. Sledećeg jutra kukuruz se transportuje na sušenje. Koliko se ugrejao u silosima, toliko se uštedelo na energiji sušenja, a ne ostaje vremena da se plesni razviju.

„Silosi su šest metara visine, koje smo većinom sami pravili i vremenom kako smo mogli smo proširivali. U ovim silosima, nemamo sistem na ventilaciju, kukuruz spuštamo na 12 odsto vlage, a pre ulaska u silose očisti se od svih nečistoća“.

Interesantno još na gazdinstvu Jurišića jeste sistem za ventilaciju na farmi svinja, koji je ustvari ukopan.

„Ceo objekat je podeljen na četiri nezavisne prostorije. Ispod bokseva ide tunel, koji uvlači vazduh, preko saća, ohlađen vodom. Voda ne mora da bude hladna, samo je dovoljno da vazduh prođe kroz nju“, kaže Jurišić.

Kako izgleda čitav zaokružen sistem na farmi u Šuljamu, zašto se sagovornik emisije Bolja zemlja bavi tovom svinja, a ne proizvodnjom prasadi i kako je svoju proizvodnju osigurao saradnjom sa drugim proizvođačem, pogledajte u sledećem prilogu.

Bolja zemlja