Naslovna Vesti Odličan kvalitet PRAZILUKA!

Odličan kvalitet PRAZILUKA!

927
0

Imajući u vidu da se praziluk u Srbiji odavno gaji, sa dugom tradicijom, vremenom su se površine znatno smanjile u odnosu na neke druge povrtarske vrste koje su bile i ostale aktuelne i u velikoj meri zastupljenje na plodnim njivama naše države.

Pored svog specifičnog i prijatnog ukusa, svojim hranljivim svojstvima, biće nekoliko reči o tome kakve uslove uspevanja ima praziluk, da li su ove godine proizvođači zadovoljni, koliko je hemijskih tretmana proizvodnja iziskivala i da li je cena zadovoljavajuća?

Puno zanimljivih pitanja, na koje ćemo vam dati odgovore direktno sa terena!

Po svojoj fiziologiji, praziluk je dvogodišnja biljka, ali ga većina proizvođača gaji kao jednogodišnju biljku, iz prostog razloga jer prodaju biljku, a ne zasnivaju proizvodnju zbog proizvodnje ili ostavljanja semena, kao što je to slučaj u drugoj proizvodnoj godini ove biljke.

Opšte je poznato da je praziluk izuzetno otporan na niske ali isto tako i na visoke temperature, moglo bi se reći, što je i dokazano da mu najviše odgovaraju optimalne temperature u rasponu od 15 do 20 oC, što je itekako karakteristično za ovu jesen.

Ko je od proizvođača izdvojio i posvetio dosta vremena navodnjavanju, kvalitet je bio iznad proseka. Prema rečima proizvođača, ove proizvodne godine, zbog uglavnom povoljnih vremenskih uslova proizvodnja nije iziskivala veliki broj hemijskih tretmana, što pokazuje izuzetan kvalitet, koji nije bilo teško postići, kada sve ide svojim tokom.

Cena je zadovoljavajuća, pokazalo se da je proizvodnja itekako opravdana, od 70 do 200 dinara, koliko se trenutno kreće cena, sve u zavisnosti da li  se govori o maloprodaji ili prodaji na veliko, uglavnom, cena nije podbacila.

Kakvi će rezultati biti na njivi, pre svega zavisi od sorte, koja se vidljivo razlikuje po dužini i debljini lažnog stabla, dugačkom ili istočnom i kratkom ili zapadnom tipu. Uzimajući u obzir navedene sorte, jedna ili druga, kada je kvalitet prisutan, svaka nađe put do svog kupca i trpeze bez problema, sa zasluženom cenom.

M. Stojanović