Naslovna Vesti Odlična klijavost ZELENE SALATE!

Odlična klijavost ZELENE SALATE!

1373
0
foto:M.Stojanović, odličan rasad zelene salate

Radovi oko proizvodnje rasada zelene salate za jesenju proizvodnju u plastenicima su u toku! Kroz tekst koji sledi prikazaćemo trenutno stanje, pre svega što se tiče procenta klijavosti, stanja rasada, prisustva bolesti i potrebnim uslovima uspevanja u pogledu temperature, svetlosti i vlažnosti vazduha.

Salata klija na minimalnoj temperaturi od 2 – 3 oC, a optimalne dnevne temperature su između 15 i 20 oC. Ako se kojim slučajem desi da naiđu hladniji periodi, kao što je sada slučaj, a pogotovo u toku noći, mlade biljke mogu da  izdrže mrazeve do – 6 oC, ozime i još niže.

Ozime forme uspešno prezimljuju na otvorenom polju. Karakteristični vremenski uslovi za ovaj period, a misli se na protekle dve nedelje, jeste da su se smenjivali topli i hladni dani, sa povremeno hladnim noćima, ali dug dan i visoke temperature utiču da se kasnije brzo formira plodonosno stablo, a list može dobiti gorak ukus o čemu se posebno mora voditi računa.

Ali tu se sorte različito ponašaju..

Salata traži dosta svetla, takođe zahteva i dosta vlage. Poželjno je da relativna vlažnost vazduha bude 75 – 85 %, a vlažnost zemljišta 70 – 75% od poljskog vodnog kapaciteta.

Nežna, krupna i sočna salata može da se dobije samo na plodnom, strukturnom zemljištu čija se pH vrednost kreće u rasponu od 6,5 – 7,5. A sada dolazimo do klijavosti!

Klijavost konkretno u ovom slučaju iznosi 98%, prema rečima proizvođača kod koga smo uslikali ovaj rasad zelene salate. Salata će se gajiti u plasteniku gde je kao predusev bio paradajz u jednom delu, a u drugom krastavac. Prema rečima proizvođača, dobro je menjati, odnosno raspoređivati preduseve, kako zbog zemljišta tako i dobrog prinosa, upravo tog gorkog ukusa koji se može pojaviti, ali prvenstveno zbog kvaliteta koji se tržištu jako ceni!

Odrađeni su svi potrebni hemijski tretmani, od zaštite semena, do zaštite rasada od prouzrokovača bolesti poleganja rasada, tako da je generalno rasad zdrav i kroz određeni vremenski period spreman za rasađivanje.

 

M.S.