Naslovna Vesti Održan prvi “SERBIA CROP TOUR 2019”: Utvrđen kvantitet i kvalitet roda pšenice...

Održan prvi “SERBIA CROP TOUR 2019”: Utvrđen kvantitet i kvalitet roda pšenice pre same žetve!

561
0

Finalnom prezentacijom za novinare u Novom Sadu završena je četvorodnevna manifestacija “Crop Tour 2019”. Ovaj događaj koji se po prvi put organizuje u našoj zemlji od strane Udruženja „Žita Srbije“, a uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ima za cilj da se pre same žetve utvrdi očekivani kvantitet i kvalitet ovogodišnjeg roda pšenice.

Image by CANDICE CANDICE from Pixabay

Lele, al imamo pšenice!

Predstavnici Udruženja Žita Srbije su zajedno sa sertifikovanim uzorkivačima obišli čak 70 opština, odnosno sve regione u kojima se gaji pšenica, nakon čega su uzeti uzorci obrađeni i analizirani. Prema rečima direktora Udruženja Žita Srbije Vukosava Sakovića.

„Ovo je svakako specifična godina kada je u pitanju pšenica. Počev od toga da je ona nicala već u decembru i januaru ispod snežnog pokrivača, preko izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova u nastavku vegetacionog perioda – od velikih suša do obilnih kiša, koje su našim proizvođačima otežale ili u potpunosti onemogućile primenu svih agrotehničkih zaštitnih mera. Kao rezultat, ove godine se očekuje 7,15 odsto manji rod pšenice u odnosu na prethodnu, koja je ujedno bila i rekordna godina. Ipak, taj rod će i dalje biti nešto veći od petogodišnjeg proseka u našoj zemlji, tako da se neće značajnije odraziti na trgovinu, preradu i izvoz naše pšenice.“

Image by $uraj tripathi from Pixabay

Usevi uspevaju

Miloš Milovanović, konsultant za agrarnu politiku FAO i koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji, navodi da “FAO i EBRD već nekoliko godina podržavaju unapređenje izvoza žitarica i uljarica prvenstveno kroz rad na kvalitetu, logistici, ali i diversifikaciji poljoprivrednog izvoza naše zemlje.

Sa tim ciljem, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Udruženjem Žita Srbije, organizujemo prvu Nacionalnu Žitarsku Konferenciju krajem oktobra ove godine, na kome će domaći proizvođači i trgovci imati priliku da se detaljnije upoznaju sa svetskim trendovima i aktuelnim dešavanjima na međunarodnom tržištu žitarica, dok će potencijalni kupci iz inostranstva sagledati potencijale srpske proizvodnje.“