Opao rod malina

  896
  261

  “ Usled vrućeg vetra došlo je do opadanja roda malina, a lišće je počelo da žuti“ – izjavio je Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara Srbije. Prema procenama, vruć vetar je naneo od 30 do 40 odsto štete. A što se tiče cene, uskoro neće biti ni toliko bitna jer neće imati šta da se ubere. Pre dva dana na protestima u Arilju malinari su najvaili da će, ukoliko država ne reaguje i ne utiče na to da se otkupna cena poveća, blokirati 7.jula sve puteve do otkupnih mesta i hladnjača. Na protestu u Arilju prisustvovali su malinari iz Užica, Bajine Bašte, Prijepolja, Požege, Kosjerića i Nove Varoši.

   Koliko je situacija alarmantna među malinarima, najbolje je pokazao incident koji se dogodio u Arilju, kada je došlo do rasprave između proizvođača i otkupljivača ovog crvenog zlata. Međutim, policija je na vreme reagovala i strasti su se smirile.

  Proizvođači su protestvovali sa jasnim zahtevom za uspostavljanje tržišne vrednosti malina od 250 dinara. U suprotnom, malinari će preduzeti radikalne akcije. Sastanak u Vladi Srbije sa ministrima poljoprivrede i trgovine zakazan je za 1.jul.

  “ Blokiraćemo saobraćajnice i hladanjače. Tražimo i smenu Rada Ljubojevića, vlasnika firme „Sirogojno kompani“ sa mesta predsednika privredne komore Užica i trećeg po veličini izvoznika malina, jer je on u sukobu interesa.“ – jednoglasno su se složili malinari na protestu.

  Malinar Nezir Branjac, nezadovoljan trenutno situacijom malinara, tokom protesta je prosuo nekoliko gajbi malina na put rekavši da je ovo slika a i prilika države u kojoj živimo.  Branjac je istakao da u gajbu maline stane oko 2,2 kilograma, cena radne snage iznosi 80 dinara, a od ostatka plaća repromaterijal i uz to bi trebalo bi nešto da zaradi. Što, možemo se složiti je gotovo nemoguće sa ovom otkupno cenom.