Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Opasnost od AFLATOKSINA svedena na MINIMUM!

Opasnost od AFLATOKSINA svedena na MINIMUM!

604
0

Usevi kukuruza trenutno izgledaju dobro, očekuju se optimalni prinosi, kako kažu stručnjaci, nije bilo većih problema sa bolestima i štetočinama. Pojedini hibridi kukuruza nisu formirali zrna, a ni ona koja su formirana nisu najjače nalivena.

Kukuruzni plamenac prve generacije napravio je oštećenja na stablu i listovima, a tamo gde je stigao do metlice došlo je do njenog preloma!

Kukuruzni plamenac druge generacije nije napravio toliko štete na kukuruzu FAO grupe 400 i 500, dok na grupama FAO 600 i 700 možemo očekivati potencijalnu štetu. Primećuju se ubušenja na samom vrhu klipa, gde je plamenac našao put ulaska preko svile, tako da je na vrhu klipa došlo do oštećenja i tu je vidljiv razvoj patogena iz Fusarium vrsta. Na tim mestima se mogu razviti i saprofitske vrste.

Ove godine neće biti velike štete od aflatoksina, jer klip nije mnogo oštećen, pa je samim tim napad manji. Ako se desi da imamo znak napada saprofita, neće biti zastupljeno u tolikom procentu, jer je oštećen samo vršni deo klipa.

Usevi soje izgledaju dobro, ali na stablima nema dovoljno mahuna i zrna, što je neophodno za visoke prinose!

Najbolja zaštita je u ovom sličaju preventiva. Treba gajiti otporne sorte pre svega na kukuruzni plamenac, vršiti njegovo suzbijanje insekticidima, u saradnji sa stručnjacima iz prognozno-izveštajne službe pratiti razvoj generacija. Vrlo je bitno napomenuti da treba pratiti stanje i kombajn prilagoditi usevu, jer gubici mogu biti i do 20% u prinosu zrna.

M.S.