Naslovna Blog OPASULJIMO SE: Ovo su razlozi zbog čega je u POLJOPRIVREDI SPAS!

OPASULJIMO SE: Ovo su razlozi zbog čega je u POLJOPRIVREDI SPAS!

971
0

U poljoprivredi je spas i ma koliko ovo zvuČalo deplasirano, moramo da shvatimo jednu stvar, a to je da poljoprivreda proizvodi hranu za opstanak čovečanstva, tako da što pre ovo shvatimo pre ćemo i uspeti da se bolje organizujemo i da drugačije posmatramo na svet oko sebe.

S obzirom da imamo posrnulu ekonomiju koja se polako budi, a to buđenje je izuzetno bolno, s obzirom da i te fabrike koje se otvaraju i kreće neka proizvodnja ne nude neke posebne plate za zaposlene, bavljene poljoprivredom, može da bude daleko ispaltivije.

Međutim, za dobru proizvodnju potrebna je i odlična logistika, jer nije dovoljno imati samo komad zemlje. Njega valja obrađivati a to se bez dobre mehanizacije ne može.

Nova mehanizacija je misaona imenica mnogima a rate kredita često znaju da pojedu celu zaradu, posebno u uslovima loših godina.

 

Kupovina polovne mehanizacije tek  je posebna priča jer se uvek kupuje nešto što je već korišćeno i istrošeno a često i skuplje, jer ima slučajeva da se polovna mehanizacija kod nas prodaje 20 do 30% skuplje nego u okolini.

Na razvoj poljoprivrede utiču tri osnovne stvari a to su demografski, prirodnini i ekonomski uslovi. Država donosi uredbe koje za cilj imaju da pomognu stočarstvo u nabaci junica ili bikova, ratari i ostali dobijaju subvencije po hektaru, često se daju i subvencije za gorivo ali sve to nije dovoljno jer Srbija još uvek izvozi sirov proizvod umesto prerađenog.

Pri tome treba dodati i česte ucene otkupljivača i nakupaca koji diktiraju cene  pa se svake godine javlja ista slika oko recimo otkupne cene maline mada i sa ostalim proizvodima nije ništa bolje.

A osnova je dobra cena i još bolje izvoz prerađenih proizvoda, jer mi još uvek nemamo čak ni prvu preradu pa izvozimo siroviinu i kasnije uvozimo gotov proizvod.

Takva poljoprivreda nema budućnost.

G.V.