Oprez! Stiže nam obojena kiša

  402
  0

  Priroda nas s vremena na vreme iznenadi. Naravno, navikli smo da je kiša, koja pada po nama, prozirna, da je sneg beo, a da ponekad s neba pada i led. No, ponekad se događaju čudesa – a evo o čemu je reč.


  Meteorološka pojava poznata kao crvena ili krvava kiša sadrži čestice prašine crvene boje, što kiši daje crvenkastu ili žućkastu boju. Ove čestice dolaze iz pustinjskih okruženja, poput Sahare, a zatim ih vruć vetar nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara. Crvene kiše padaju u Evropi od dva do tri puta godišnje.

  Foto: Pixabay

  Na osnovu mape koja je objavljena na web stranici severe-weather.eu najavljeno je da pustinjska prašina iz Sahare (nošena južnim vetrom) u toku današnjeg dana stiže do Evrope. Veće količine saharske prašine proći će kroz Italiju, Sardiniju, Francusku, Španiju, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

  Takođe na mapi je vidljivo kako će južni vetar saharsku prašinu doneti i do Hrvatske, BiH i Srbije.

  Meteorolog Đorđe Đurić je za novine Alo izjavio da u prednjem delu, prema našim predelima, struji topao vazduh, koji je u sklopu južnog strujanja. Ovaj vetar, prema njegovim rečima, potiče sa severa Afrike i sadrži čestice peska iz Sahare. Kada ovakav vazduh prelazi preko Mediterana, kondezuje se i postaje bogat vodenom parom. Na taj način se u našim predelima mogu zabeležiti crvena kiša ili žuti sneg.

  Očekivane intezivne padavine su već počele na području južne Francuske – između Marseja i Monpeljea. A kako najavljuju na ovom sajtu, postoji pojačana opasnost od pojave leda i tornada u južnoj Francuskoj.

   

   

  Prethodni tekstNajsitniji čeri paradajz na svetu!
  Sledeći tekstDokle poljoprivrednici mogu da konkurišu za nabavku traktora iz IPARD-a?