Orao krstaš preleteo 8 država a onda stradao kod Apatina!

  817
  0

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je, 08. januara, izdalo saopštenje i upozorenje da se u Vojvodini nastavlja sa nezakonitim ubijanjem strogo zaštićenih vrsta ptica. U saopštenju piše da je u ataru sela Svilojevo (kod Apatina) pronađen leš mlade ženke orla krstaša.

  Podaci sa kojima raspolaže Društvo su da je ova ptica ušla u Srbiju dva dana pre nego što je nastradala. Preletela je put od 4.200 km, prošla nesmetano kroz čak 8 država Evrope, da bi tragično, nakon 6 meseci, završila na vojvođanskoj njivi.

  “Ptica je bila obeležena sa dva prstena i satelitskim odašiljačem na mestu gnežđenja, u pokrajini Burgenland u Austriji odakle se uputila u opasno avanturu“ – rekla je Milica Mišković, rukovoditeljka projekta za zaštitu orla krstaša iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

  Nakon što su Austrijanci kontaktirali stručnjake za zaštitu ptica iz Srbije, aktivirana je inspekcija za zaštitu životne sredine i policija, koja je već u ponedeljak ujutru obišla teren i pronašla uginulu jedinku orla. Prvi znaci ukazivali su na trovanje.

  Leš uginulog krstaša je poslat na obdukciju, a toksikološke analize će pokazati pravi uzrok smrti.

  Javnost u Srbiji bi s razlogom trebala da bude zabrinuta jer je jedan od simbola Srbije, koji se nalazi i na našem grbu, pred izumiranjem.

  U Srbiju je naime, preostao samo jedan par orla krstaša, koji volonteri nadgledaju i to u okviru projekta ,,Panon igl” za zaštitu orla krstaša ( finansira EU). Ovaj par orlova je u toku prošle godine dobio dva mladunca, čime je povećana populacija orlova krstaša.