Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Organsko STOČARSTVO ima višestruke KORISTI, saznajte koje?

Organsko STOČARSTVO ima višestruke KORISTI, saznajte koje?

518
0

Ekološko stočarstvo je jedina poljoprivredno-ekološka mera podržana od strane Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU, za koju se pokazalo da je u korelaciji sa većim brojem ptica. Ovo otkriće dolazi iz nedavno objavljenog istraživanja Santangeli et al 2019 koje razmatra Finsku i njenu populaciju divljih ptica, prenosi portal arc2020.eu.

Istraživači su otkrili da farme organskog uzgoja stoke podržavaju i ptice selice i ptice koje jedu insekte. U svojoj raspravi o nalazima, istraživači su ukazali na mnoge osobine organske poljoprivrede kao moguće korisne za populaciju ptica. Sezona ispaše organske stoke je duža, više se zasniva na travi i više vremena se provodi napolju – što je u korelaciji sa sezonom gnežđenja ptica.

 „Na svim organskim farmama, proizvodne životinje imaju pristup pašnjacima. Većina farmi organskih životinja u Finskoj su farme goveda na kojima se stoka može napasati tokom letnjih meseci. Zahvaljujući svojoj složenoj vegetaciji i prisustvu stajskog đubriva, pašnjaci favoriziraju mnogi insekti, pružajući tako i više hrane za ptice. U stvari, studija je pokazala da su organske farme životinja posebno korisne za insektivne ptice, kao što su lastavice i starleži“, navodi se u izveštaju.

Podrška organskoj poljoprivredi izjednačava sa nivoom zastupljenosti organske poljoprivrede u bilo kojoj zemlji EU – ako je ekološka poljoprivreda 3 odsto, sektor obično ima sreću da dobije toliko raspoloživih poljoprivrednih subvencija.

Organsko stočarstvo štedi i zemlju

krave, pexels
Organska polja životinja dobra su za ishranu i gnežđenje ptica, foto pexels

Trend organske proizvodnje zahvatio je i Srbiju, pa se već sledeće godine očekuje značajno povećanje subvencija koje se odnose na organsko. Trenutno je u Srbiji skoro 20 000 ha pod organskom proizvodnjom, a poslednje informacije su da se ovakvom vrstom proizvodnje bavi oko 6000 poljoprivrednika. Prošle godine, naša zemlja, izvezla je organske hrane u vrednosti od 27,5 miliona dinara, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavljivao je i izvoz organskih proizvoda za Rusiju i Kinu.

Iako je najviše proizvođača koji se bave organskim povrtarstvom ili voćarstvom, sve je više onih koji žele organske osnove da primene i u stočarstvu.

Santangeil istraživanje takođe podržava podelu zemljišta u pogledu štednje zemlje. Navodno, stočarstvo uopšte i posebno organsko stočarstvo zauzimaju previše prostora, uskraćujući prirodi kopnenog područja koje treba da procveta. Pa ipak, ove ptice se oslanjaju na organska polja životinja – za hranu, za gnežđenje – čak i više od bilo koje druge vrste polja.

Izvor: arc2020.eu, Bolja zemlja

J.E.