Naslovna Vesti Osnovana Balkanska vinska mreža, ciljevi PLASMAN i promocija AUTOHTONIH sorti vina

Osnovana Balkanska vinska mreža, ciljevi PLASMAN i promocija AUTOHTONIH sorti vina

392
0
vinska burad
Mreža će omogućiti lakši plasman vina sa balkana, foto: J. El Omari

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju formirana je Balkanska vinska mreža u Skoplju, koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje Vina Makedonije,a prenosi Tanjug. Balkanska vinska mreža delovaće na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja.

Inicijator okupljanja bila su Vina Makedonije, a u mreži su i Centar vinske kulture „Wine Q“ iz Srbije, Udruženje „Salon Žilavke“ iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana.

‘Ova mreža pružiće efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz ovog regiona’, rekao je predsednik Upravnog odbora udruženja „Vina iz Makedonije“ Svetozar Janevski i dodao da je jedan od glavnih zadataka promocija lokalnih autohtonih sorti grožđa, kao i vina proizvedenih u našem regionu.

Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji, ističe se u saopštenju. Udruženja će zajedno sprovesti projekat  „Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana“.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan, koji su osnovale Vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine.

Izvor: Tanjug, Ekapija

 

J.E.