Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Osvrt na tovne rase goveda u Srbiji : ŠAROLE ( Charolais )

Osvrt na tovne rase goveda u Srbiji : ŠAROLE ( Charolais )

1465
0

Šarole je svetski poznata tovna rasa goveda, poreklom iz Francuske. Genetske osobine koje odlikuju ovu rasu tovnih goveda su dugotrajni intenzivni porast, optimalno iskorišćavanje hrane, meso koje je odličnog kvaliteta i još mnogo drugih pozitivnih osobina!

Adaptabilnost je ta koja daje još jednu pozitivnu crtu ovoj rasi goveda, mogu se prilagoditi različitim terenima, vremenskim uslovima i sistemima poljoprivredne proizvodnje. Sve navedene osobine ih rangiraju veoma visoko u tovnom govedarstvu.

Grupa intenzivnih tovnih rasa goveda, velikog okvira tela – karakteristike i detalji

Odgajivačkim ciljem traži se kod odraslih krava visina grebena od 134 do 147 cm i težina tela od 700 do 950 kg, što ukazuje na to da su izuzetno krupna rasa goveda! Kod bikova je granica nešto viša, za visinu grebena od 150 do 165 cm i težinu tela od 1.100 do 1350 kg.

Dlačni pokrivač je jednobojne bele boje, svetli papci i žuti rogovi. Dužu dlaku dobijaju tokom zime i deblji sloj, koji se menja u finiju i mekšu tokom toplijih meseci, što ukazuje na to da imaju osobinu prilagođavanja različitim vremenskim uslovima i temperaturnim oscilacijama.

Glava je relativno mala i kratka, širokog čela i velike gubice. Trup se odlikuje dubokim grudima, zaobljenim rebrima, dobro vezanom plećkom, vrlo mišićavim leđima, dugim i punim slabinama i izrazito širokom karlicom.

Čvrste životinje, mirnog temperamenta, sposobne da izdrže različite situacije, odlično koriste pašu i na njoj uspešno prirastaju.

Odgovaraju im čak i tereni pod nagibom!

U tovu pokazuje sposobnost za dug porast i mali procenat masti u trupu. U tovu postižu intenzivan porast, koji se greće od 1300 gr/dan pa naviše. U tom pokazatelju su ispred konkurentnih tovnih rasa kao štu su limuzin, hereford, angus i tako dalje.

Ono što je ranije smatrano nedostatkom rase bila je povećana učestalost teških teljenja. Međutim, selekcijom bikova i ulaganjem u genetiku, navode se podaci da se nakon toga postotak teških teljenja sveo na 7%.

Pored gajenja u čistoj rasi, šarole se široko koristi kao očeva komponenta u programima indutrijskog ukrštanja sa mlečnim ili kombinovanim rasama za poboljšanje mesnatosti.

U Srbiji je relativno slabo zastupljena rasa tovnih goveda, koja se tek razvija i širi, sa tendencijom da dostigne veliku brojnost.

 

 

M.S.