Naslovna Vesti OTEŽAN IZVOZ SRPSKOG VOĆA U RUSIJU!

OTEŽAN IZVOZ SRPSKOG VOĆA U RUSIJU!

386
0

Ove sezone svedoci smo velike ponude raznovrsnog voća na našim piajcama koje se prodaje po izuzetno niskim cenama. Tako se kajsije mogu naći za čak 30 dinara za kilogram, lubenice su već pale na 30 dinara /kg a breskve se drže u rasponu od 40 do 80 dinara za kilogram. Prošle godine breskva se prodavala za čak 120 dinara za kg a šljiva se ove godine uopšte ne isplati da se bere jer sem početne cene od 60 dinara za kg sada je cena pala na 10 dinara za kilogram.

Foto: Pixabay

U čemu je problem, mnogi se pitaju?

Odgovor je u definitivno promenjenom načinu izvoza naše robe u Rusiju, koji je do nedavno bio gotovo jedini način izvoza gde su vagoni robe odlazili na rusko tržište.

Izvor: Pixabay

Nove mere i propisi stupili su na snagu još prošle godine, kada je donešena  odluka o tzv „ zabrani “ izvoza pojedincima, što znači da sada nema direktnog dogovora kupca i prodavca ( naš proizvođač – posrednik iz Rusije ) već će izvoz moći da se obavlja samo preko zvaničnih distributera tj. velikih otkupljivača koji imaju ULO hladnjače sa svom pratećom infrastrukturom.

Ovo u velikoj meri otežava izvoz, jer nema više direktnih pregovora oko cene, već se cena formira kod vlasnika hladnjače a njih ima sveha nekoliko na teritoriji cele Srbije pa sve ide  po sistemu „ hoćeš – nećeš.,“ što je i dovelo do toga da se šljiva u okolini Topole i ne bere jer se za 10 dinara, koliko je bila ponuđena cena ne isplati branje, plaćanje radnika i gajbi.

Šta će sve ove mere doneti našim proizvođačima, zbog čega su donešene i zašto, govoriće ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji će gostovati u emisiji „ Bolja zemlja “ kod Uroša Davidovića. Odgovaraće na sva pitanja koja se tiču opravdanosti ovakve odluke i kakve će sve to posledice imati na otkup voća, pogledajte u nedelju na tv happy u  09.00h.

G.V.