Naslovna Vesti OTKRIVAMO: Šta je hloroza biljaka i kako je se rešiti?

OTKRIVAMO: Šta je hloroza biljaka i kako je se rešiti?

1938
0

Neretko se dešava da listovi jednogodišnjih i višegodišnjih uzgajanih biljaka menjaju u periodu vegetacije žute iako nije period suše. Upravo ta neželjena boja na lišću naziva se hloroza.

Ne samo da hloroza može biti izazvana raznim bolestima, već je najčešći uzrok nedostatak neophodnih elemenata u ishrani biljakai njihova nemogućnost da iz zemljišta crpe i usvajaju pojedine mikro i makro elemente.

YouTube Screenshot
Izvor: Garden Answer

Ako biljkama nedostaje makroelement dušik, donje lišće počinje žuteti, ali se širenje žućenja zaustavlja dodavanjem dušičnog gnjoja u granulama, u zemljištu ili folijarno, preko lista. Pri nedostatku magnezija, takođe žuti donje lišće i uvrće se ka zemljištu.

Takođe,  ako je poljoprivredno zemljište zbijeno i s nedovoljno humusa, na ratarskim usevima lišće žuti. To uzrokuje i redukciju mangana i on postaje nepristupačan za biljke. Ovaj nedostatak otklanja se tekućim gnjojem na bazi mangana folijarnom primjenom – preko lista.

YouTube Screenshot
Izvor: Amy Adwan

Naravno, postoji mogućnost obnavljanja humusa.

Sadržaj mangana u dovoljnim količinama najbolje je održavati gnojenjem zemljišta stajnjakom. Na taj način bi prirodna dinamika razlaganja mangana bila harmonična i osiguravala bi biljkama dovoljno elemenata u pristupačnom obliku za usvajanje.

YouTube Screenshot
Izvor: Garden Answer

Kada da znamo da biljkama nedostaje cink?

Naime, zakržljale voćke sa sitnim lišćem znak su nedostatka cinka.

YouTube Screenshot
Izvor: Garden Answer

Karbonatnim zemljištima intenzivno gnojenim fosforom nedostaje cink. Na voćarskim plantažama mogu se uočiti oaze od desetak kvadratnih metara na kojima su biljke zaostale u rastu. Usled nedostatka ovog elementa, na biljkama se razvijaju rozete, odnosno manji broj sitnijih i svetlih listova. Za zaustavljanje ovog procesa neophodna je primjena tekućih gnojiva na bazi cinka.

Žuti usevi ozimog ječma, zašto dolazi do hloroze?

Žutilo lišća, odnosno hlorozu, u našim voćnjacima najčešće uzrokuje nedostatak gvožđa u biljkama. Znaci manjka gvožđe prvo se javljaju na najmlađim listovima. Samo oko nervature lista zapažaju se tada zelena polja dok ostali dijelovi lista postaju svijetlozeleni ili žuti. Za gvožđe je inače karakteristično da nije mobilno i transportira se iz starijih u mlađe listove. Zbog toga su znaci kloroze izraženiji na mlađim listovima.

YouTube Screenshot
Izvor: Garden Answer

Međutim, treba znati da žutilo lišća najčešće nije izazvano samo nedostatkom jednog nego je posledica manjka više elemenata. Zbog toga se dobri rezultati u sprečavanju hloroze postižufolijarnom primenom tečnih  gnojiva koja sadrže ukupan kompleks mikroelemenata.

Za utvrđivanje točnog uzroka kloroze najsigurnije je obaviti analizu lišća i biljaka i na osnovi preporuke stručnjaka primijeniti odgovarajući tretman s pojedinim mikroelementima.