Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Otkrivena najstarija šuma u napuštenom američkom kamenolomu (VIDEO)

Otkrivena najstarija šuma u napuštenom američkom kamenolomu (VIDEO)

Otkrića koja su objavljena sredinom decembra u časopisu "Trenutna biologija" bacila su novu svetlost na raniju evoluciju drveća.

530
0

Najstarija šuma, kako tvrde naučnici, otkrivena je nedavno u blizini mesta Kairo, u napuštenom kamenolomu u američkoj saveznoj državi Njujork.

Naučnici su pronašli tri vrste drevnih stabala, koja datiraju pre 385 miliona godina, dodajući da stabla imaju iznenađujuće moderne korenske sisteme.

Otkrića koja su objavljena sredinom decembra u časopisu „Trenutna biologija“ bacila su novu svetlost na raniju evoluciju drveća.

Tim koji se sastojao od naučnika Sa Univerziteta Binghamtom, Njujorškog državnog muzeja i Univerziteta Kardif, obeležio je više od 3.000 kvatratnih metara šume u napuštenom kameleonu u podnožju planine Ketskil.

„Istraživači su otkrili ekstenzivan korenski sistem stabala starih 385 miliona godina, koja su postojala tokom devonskog perioda. Ovo doba predstavlja vreme u kojem su se na planeti Zemlji pojavile prve šume. Pre ovog otkrića 2012. godine smo istraživali fosilnu šumu Filboa u državi Njujork, međutim ovo najnovije otkriće predstavlja još stariju šumu da dramatično drugačijim sastavom“, rekao je Vilijam Stein, profesor bioloških nauka i član tima.

Pretpostavlja se da je katastrofalna poplava ubila većinu drveća u šumi, ali je sačuvan korenski sistem, a u blizini najvećih stabala pronađeni su čak i fosili riba.