Naslovna Vesti Otvorena Berba: Izvoz voća iz Topole 15 MILIONA EVRA godišnje

Otvorena Berba: Izvoz voća iz Topole 15 MILIONA EVRA godišnje

682
0
oplenačka berba
Zaštitni znak Topole su poljoprivreda, turizam, vinarstvo i Berba! Foto J. El Omari

Danas je u Topoli svečano otvorena 56. po redu Oplenačka berba. Ova manifestacija koja se više od pola veka tradicionalno proslavlja u vinskom centru Srbije u čast vinu i grožđu, po rečima predstavnika, davno je prešla okvire vašara i postala zaštitini znak Srbije.

„Pored suše i niskih cena, naši vredni poljoprivrednici su uspeli da sačuvaju vredno svoje proizvode i pomognu da se organizuje 56. Oplenačka berba. Osim istorije, koju predstavlja dinastija Karađorđević, zaštitni znak Topole su razvijena poljoprivreda, vinarstvo, turizam i Berba. Iz naše opštine se godišnje izveze voća u vrednosti od 15 miliona evra, zato su naši voćari ponos Topole!“, rekao je na otvaranju predsednika opštine Topola Dragan Živanović.

oplenačka berba
Ove godine, zbog lepog vremena, očekuje se rekordan broj posetilaca, foto J. El Omari

Posetioci će moći danas da pogledaju proizvode domaće radinosti, suvenire ovog kraja i probaju pravo šumadijsko vino u Vinskoj ulici. Drugog dana manifestacije na Vinskom trgu najbolji proizvođači vina i rakije dobiće nagrade na 15. Međunarodnom ocenjivanju vina i rakije, a popodne će uveličati svečani defile učesnika Sabora izvornog narodnog stvaralaštva kao i njihvo zvanično predstavljanje na pozornici u Karađorđevom gradu. Za treći, muzički, dan predviđene su radionice tradicionalne pesme i susreti mladih pevačkih grupa.

Na 56. Oplenačkoj berbi zakupljeno je oko 300 štand mesta na koja su izloženi domaći proizvodi od grožđa, vina, starih zanata, prerađevačkih i prehrambenih proizvoda. Popularna Berba trajaće do nedelje 13. oktobra, a ove godine na sva tri dana sajma očekuje se rekordna poseta od preko 200 000 posetilaca iz čitave Srbije.

 

J.E.