Naslovna Vesti Otvorena nova hala za promet voća i povrća na Veletržnici Beograd!

Otvorena nova hala za promet voća i povrća na Veletržnici Beograd!

606
0

Na Veletržnici Beograd 29. januara 2018. godine zvanično je otvorena nova hala za prodaju voća i povrća. Veletržnica Beograd je upotrebnu dozvolu za novu halu dobila 9. januara ove godine. Veletržnicu Beograd su tim povodom obišli gradonačelnik – Siniša Mali, glavni urbanista – Milutin Folić i sekretar za privredu – Milinko Veličković.

Hala je izgrađena po najsavremenijim standardima, prostire se na površini od 10.400 m². Prodajni i skladišni prostor u hali biće centralno klimatizovani u skladu sa vrstom robe koja se u hali prodaje. Hala se sastoji od 40 poslovno-prodajnih jedinica. Bruto površina jedne poslovno-prodajne jedinice iznosi 200 m². Svaka jedinica ima svoju utovarno-istovarnu rampu, sanitarni čvor, prostor za skladištenje robe, izložbeni i kancelarijski prostor. Utovarno-istovarne rampe imaju ugrađene vazdušne zavese koje se prilikom ulaska ili izlaska robe automatski aktiviraju i ne dozvoljavaju da se spoljašnji vazduh meša sa vazduhom u hali, zadržavajući konstantnu temperaturu u objektu.

Veletržnica Beograd ima svojih 7 bunara. Cilj izgradnje bunara je da se omogući nesmetano uzimanje i vraćanje vode koja se koristi za potrebe grejanja i hlađenja objekta putem toplotnih pumpi. Od 7 bunara 5 bunara služi sa rad toplotnih pumpi u hali. Hala je opremljena najsavremenijim pumpama voda-vazduh, takođe ima svoj agregat za kompletno napajanje hale i svoju trafostanicu.

Godišnji promet robe na veletržnici se kreće oko 120.000 tona godišnje, a otvaranjem hale svakako se očekuje i porast prometa robe.

Hala je izgrađena u okviru projekta koji nosi naziv „Nacionalna Veletržnica“ i nakon otvaranja hale u okviru ovog projekta u planu je izgradnja još dve hale, hala za meso i ribu i hala za cveće.