Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Ovce Il de Frans – uz što manja ulaganja više mesa!

Ovce Il de Frans – uz što manja ulaganja više mesa!

1592
0

Francuski ovčari su, zahvaljujući upravo Il de Frans rasi, svrstani među poznatim u Evropi. Malo se zna da je genetska osnova Fransa, u stvari, engleski leseter. Poludivlja ovca, koja je u početku ukrštena s francuskim rambujeom, a naknadno i merinizovana. Tako je dobijen neuobičajen, plemeniti spoj. Grla koja istovremeno daju puno mesa i prvoklasnu vunu. To su krupne ovce, temeljne građe, bez rogova. Glava i donji deo noge su ogoljeni. Runo je belo, fino, teško i do 6 kg. Dužina vlakana je od 7 do 9 cm, finoće 56 do 60 mikrona. Rasu odlikuje odlična konverzija hrane. Otporne su, mogu se gajiti stajski ili na otvorenom. Veoma su plodne, samostalno se jagnje i othranjuju mlade.

Ideja uz što manje ulaganja, što više mesa

Ovčar Martin Kozak iz Padine na svom imanju drži Il de France rasu ovaca – a trenutno ima preko 70 plodkinja. Međutim, trebalo mu je dosta vremena, pre nego što je došao do zaključka da, kada je reč o mesnatosti, nema tako dobrih rasa kao što je Il de Frans. Kozak priznaje da, u ovo u šta se on upustio, treba  dosta uložiti i isfinansirati, ali da se, na kraju, isplati.

Najveći problem za ovog ovčara je prodaja. “ Kada bih imao stalnog nakupca, u sezoni i van nje, ja bih povećao stado za 100%. Umem da radim, volim da radim, ali izgleda ne znam kako da prodam.“ – ističe Kozak.

Šta je sve potrebno Il da Frans ovci da bi postigla što veću mesnatost, otpornost? Kako Kozak postiže da uz što manje troškove postigne maksimalni porast? – pogledajte u narednom prilogu iz emisije Bolja zemlja.